Followers

There was an error in this gadget

15 December 2010

Gosip artis~

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, December 15, 2010
Reactions: 
2 comments
1) Ni video yg aku t'jmpe mase tngah jalan2 kat  http://cursingmalay.blogspot.com.Saje terasa nak share:




Aleeza kassim : "i x nak layan itu semua becoz i tetap i la "

Tiz zaqyah      : "just be yourself"

Rebecca nur al-islam :"kenape saye nak menutup aurat sedangkan itu bukan saye?" 


wow,esok jugak aku pakai skirt g cafe!!haha

p/s :susahkan jadik artis..sume ayat kene jaga,tersilap sket,bunyik cam kerek2 trus msuk blog jer..haha.

2) yg kedua x de kena mengena ngan isu di atas.Saja tetiba terase nk tulis pasal ni wlaupun da lapuk ak bincangkan ngan tika n eca..haha.Plastic surgery!(awat aku kecoh sangat?teringin?)haha

Balik ari tu,aku duk sembang2 ngan mak aku..mcam mana ntah bole timbul isu plastic surgery.

aku : Mak,tau tak kat korea tu rata2 ada single eyelid ja.Tp lepas jadi artis ja trus lawa,sbab surgery.Eye surgery terlalu common smpai org tak consider tu surgery pun

mak : biasa la depa.ari tu mak tgok tv, hadiah peperiksaan yg paling common kat sane adelah plastic surgery!

p/s :ayat ade ubah sket sbab ayat sebenar tak dapat direcall.Takpe,yg penting point ayat tu..haha
       realitinya aku tak tau la,sebab aku org malaysia.haha..


Naseb baik je dorang jadik lawa,klau jadik mcam bawah ni?


Dia  ni pompuan korea yg berumor 48 taun.First surgery,umo 28.Sbenarnya surgeon da tak nak buat surgery kat dia sebab muka dia da herot sana sini, da x ley repair + dia ni saiko sebab obsess sangat. Last2 dia p cucuk minyak masak kat muka dia.Sian dia,da surgeon tak mo kasi,dia p wat formula sndiri lak.Kalau minyak masak tu bole ganti botox,sure artis2 kat malaysia ni sume muka cekang ja.


 1970-an : Ala,biase nye muke i,tak cantik macam artis lain..Doc,bole tak wat mata sepet ala2 cina?

1998 : alamak,sepet sangat plak.Tak leh jadi ni..besarkan sket mata,mulut nak seksi sket ...biar paris hiltong(akak paris hilton) tu jeles

2003 :wah,cantiknye i (sambil bergaye depan cermin)

2008:da bole ganti mak mah ni,jadi watak2 seram..haha




ni no comment sebab dia bapok.

sumber - oddee.com

09 December 2010

Misteri kehilangan yang ajaib

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, December 09, 2010
Reactions: 
4 comments
Aku sering kehilangan "sesuatu". Selalu sangat.Nak tau ape bnda?Cube teka based on ciri2 yg aku nak bg ni;


a)available in various colour, seperti merah,biru,hijau.

b)Kalau baru keluar dari tmpat prsembunyian nye,kadang2 ia suam.

c)Secara fizikal,ia tidaklah sperti air,tapi ramai yg cakap sifatnye seperti air yang mengalir...

d)Kalau campak tepi jalan bnyak2,mesti ade yang berebut nak ambik.

e)Orang bole bergaduh / hilang akal sebab bnde ni jer.

f)zaman skarang,orang tak bole idup punye tnpa bnda ni.


Dah dapat jawapan???



Ini jwapannye..tadaaaa!!!
p/s : duit aku x bnyak mcam dalam gambo..

Certain orang cakap aku boros.maybe..Baru2 ni ayah aku bank in duit beberapa minggu lepas(tak ingat brape minggu),tp now..cling!!duit dalam bank sume jadik halimunan.. Tapi aku sendiri musykil...sebab

-air 3 in 1 sume aku takde beli baru...

-Aku makan paling bnyak 2 x sehari...itu pun ade hari yang sekali je makan(bayangkan kalau aku makan bfast,lunch n dinner??tak ke kopak duit..nseb bek pg tido,haha)

-Fast food stakat yang lepas bank in tu baru makan 2 x,tp biasanya kalau nak makan fast food,takkan beli dah makanan lain dalam hari tu

-takde shopping baju mahupun buku/magazines

-takde shopping kat watson

-pencuci muke yang nak abes tu pun aku x beli ganti baru lg
-yang aku beli  --> sabun bsuh bju,bihun pama n sedikit jajan,topup baru 2 x ...yg lain makan jer..

Jadi,kemana duit aku menghilang???Ajaib bukan?haha...Adakah anda mengalami situasi sebegini?Ke aku sorang je,sebab x pndai simpan duit,,huhu..watever la..

04 November 2010

Jitra banjir lagi - Part 1

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, November 04, 2010
Reactions: 
0 comments
 p/s : gamba2 dalam entri ni bukan milik aku,memandangkan aku bukan berada di Jitra masa kejadian.Gambar adalah hak milik sepenuhnya Raudzah Ramli (dari facebook).


Sorry yer kak, saya ambil share ni..nak mintak izin tak de ruangan komen @ wall (diprivate kan)..


Takkan la add semata-mata nak minta gambar kan...hee.Apa-apa pun,thanks a lot for the pixcas..


Tragedi 2005 berulang lagi,cuma kali ni tanpa aku kat sana dan kali ni konpem rumah selamat (tingkat 2).

2005
Dahsyat masa tu.Paras air naik dalam masa setengah jam.

Jam 8.30am, macam biasa pagi2 aku bersiap-siap untuk pergi kerja.Ambil basikal tepi rumah dan terus kayuh menghala ke pekan.Tak terfikir langsung kemungkinan nak banjir.Cuaca hari tu pulak cerah, tak macam hari-hari sebelumnya.Tak sampai separuh perjalanan, aku terpaksa berpatah balik sebab jalan dinaiki air.Tanpa berfikir panjang, aku kayuh basikal ke jalan alternatif.Pun,tak boleh lalu jugak.

Then,aku pulang ke rumah dengan perasaan hampa (padahal hepi tak payah pegi kerja).Tak lama lepas tu, air mulai naik.Berebut-rebut air tu nak masuk rumah aku.Mak aku ambil toto letak bawah pintu (nak bagi serap air).Tak ada kesan.Last2 biar je air tu masuk rumah.

Air dah mula naik paras buku lali.Dalam kekalutan, ktaorang angkut barang2 sikit kat ruang tamu tu ke atas meja makan.Ayah aku tak de kat rumah masa tu.Bila air dah paras peha,baru ayah aku balik.Aku dan adik2 aku still duduk peluk kaki atas sofa,konon tak nak bagi terkena air(sengal).Sekali ayah aku balik,kene marah..huhuuu.Sape suruh duduk relax tak pergi selamatkan apa2 yang patut.Konon-konon takut lintah.

Lalu,bermulalah operasi menyelamatkan barang.Nasib baik depan rumah ada playground.Jadi boleh pindahkan barang ke papan longsoq a.k.a slider (aku x sure korang panggil gelongsor jugak ke tak).Panggil je papan longsoq tapi sebenarnya batu.Dengan air dah sampai paras pinggang, aku ulang alik dari rumah ke playground sambil mengangkut sofa,tilam,etc.Kebetulan ,pagi tu mak aku masak mee tapi tak sempat habis.So,dengan dapur and kuali kitaorang kasi angkat.

Bila air dah makin dalam,aku dan adik2 aku stay jer atas papan longsoq tu.Dan sambung memasak.Sampai ada pak cik yang tengah kalut2 angkat barang jugak,tegur ;

"Oih,kira ok la dan lagi duk masak time2 banjir ni"

Tengahari tu, hujan rintik mulai turun.Aku mengharung banjir yang masa tu dah pun sampai paras dada, untuk ke tingkat atas surau yang terletak disebelah kiri playground.Kitaorang ni kira beruntung la sebab dah kenyang masa tu,orang lain?Wallahualam..

Keadaan dalam surau dah jadi macam kem pelarian Palestin.Semua orang tak sabar tunggu turn nak naik bot,untuk keluar dari taman tu.Tapi,of course la priority diberi kepada perempuan dan orang tua.Dari dalam surau,aku dapat tengok still ada orang yang merempat atas bumbung dalam hujan, menunggu bot bantuan sampai.Petang sikit, baru lah dapat keluar dari taman.Takut woo masa nak naik bot tu,kena jalan atas atap zink yang aku rasa macam dah reput.

Malang masa tu, family aku tersplit apart pulak.Aku, mak aku,dan 2 orang adik aku naik bot lain..terpisah dengan ayah aku dan adik2 aku yang lain.Nasib baik henfon selamat lagi,jadi empat berkumpul satu family sebelum senja .

Err,rasa macam dah panjang entri ni.Nanti la sambung ...

P/s : Harap2 banjir surut sebelum 22hb ,kalau tak ,tak ambil final exam la aku..X_X

perempuan tak guna......

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, November 04, 2010
Reactions: 
0 comments
Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, dan membacanya mengikut intonasi yang betul, anda tersangat tidak bersetuju.

Sebelum anda mengatakan rasa tidak puas hati itu, eloklah dahulu bertenang dan baca dengan teliti semua fakta yang dikemukakan. Jika ada mana-mana point yang tidak tepat, sila betulkan saya.

1) Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.

2) Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An-Nur.

3) Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.

4) Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5) Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat

6) Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya. Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya

7) Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini?.”Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik" 'Tunduk' di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan kebaranian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. "Penyakit dlm hati" adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya

8) Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti dipersembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick sahaja?

9)Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak 'berharga' dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengawal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik. wallahu'alam...


from - halaqah.net

03 November 2010

Si Batu2 yang berapi

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, November 03, 2010
Reactions: 
1 comments
Tadi masa tengah blogwalking ,tetiba tersentap baca blog ni.Terdiam and berfikir sekejap.Better korang stop baca blog aku, and baca blog  tu kejap.Then, baru sambung baca entri aku kat bawah ni.

Well, certain2 benda yang dia cakap tu ada betulnya,tapi bukan ke cara dia express kebencian dia tu keterlaluan?Seolah-olah dia yang assabiyah kat sini.Aku yang berasal dari Kelantan, walaupun tinggal kat kedah (tapi dah hampir 4 tahun kat kelantan, study),and cakap loghat Kedah..tapi aku still terfikir tak patut dia cakap Kelantan ni patut lenyap dari Malaysia.Kelantan assabiyah? (ya,sesetengah ,aku pernah jumpa),tapi,owner blog tu puji Johor melangit kot?Bagus3,kita harus bangga dengan negeri sendiri(baca la dengan nada yang sepatutnya).

Sebenarnya,bukan aku nak ulas pasal entri blog tu (takkan la aku nak overreact macam aku duk kat kelantan berpuluh2 tahun kan), tapi aku nak "komen" commenter2 entri tu.Serius batu api sekor sorang2..

fhunky-fhinky said...
second johorian reporting in(hopefully)!
nice rage, cant wait butthurt reaction.....  

Aamir said...
this is serious butthurt to the so-called kelatenese dude. 
and i'm so fucking exiciting watching their butthurt comment. this troll is awesome! 
   
gman said...
waiting for this blog to be posted on facebook as a link,
and then formed a group "BLOGGER OBEFIEND HARUS MINTAK MAAF PADA RAKYAT KELANTAN" omg this is exciting, as much as lost's finale! :D

 Successfull said...
Jom, post screenshot entry ni kat FB, pastu tag bebudak klate. Johorian reporting in 

Soul said...
Spread the hatred.. start the killing machine.. 

brouia said...
nak citer sikit. aku baru balek dari umrah. aku solat kt masjid al haram ari2 kt makkah. ko nak taw aku jumpa apa? ADA DUA FAGGOT. G SOLAT N NGAJI PAKAI BAJU ADA POTRAIT NIK AZIZ BESAR2 KT DADA DIORANG. aku malu nak mampus. bangang apa. kt makkah nik aziz kt dada gak. imam sudais pun pakai jubah putih je. malu gle tgk cm2 bangang. nik aziz mau ludah dua org bangang nie kalau dia jumpe. sek kelate ah nieh.

Eh,baru balik dari Mekah,dah nak bergosip?(aku tak cakap aku setuju ngan 2 orang yang pakai baju nik aziz tu ok?Memang tak patut sebab macam taksub).  

::Sarah:: said.... 
Oh hell yeah. More drama from the butthurts people. Nice..Now where's my popcorn and coca-cola want i want it...*looks around* 

Wa pelek doh tengok lu orang semua PROUD GILA BABAS tampal sticker negeri lu orang kat kereta. remids me of those tiga line. Haha. Tak payah puak2 kita kan 1Mesia.  

Tampal sticker kete pun berpuak2?Negeri lain tampal sticker x der pun salah?Ayah aku tampal 1, tapi relax jer bercampur ngan orang lain..

Tak larat nak copy paste sume..yang lawaknyer,tak pasal2 orang Sarawak terbabit sekali sebab loghat diorang.Ape kes?Hahaaha...
p/s : Jangan salah faham.Aku tak anti orang johor and aku tak sokong orang Kelantan.It just that penulisan orang tu and commenter2 tu jer yang aku rasa agak keterlaluan.
Peace.Jangan gadoh2 =)

Fox Force Five joke

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, November 03, 2010
Reactions: 
0 comments
Recently, I’ve been watching a modern classic film (90’s), entitled Pulp Fiction. For a modern thinker, they might hate this kind of movie, but not me. I’m not classical though, but I do appreciate a masterpiece like this. John Travolta had been performed well and he was so cool during that time XD.
However, I don’t want to emphasize on the plot, just interested in one of the jokes told in this movie. The joke goes like this (you might have heard this before);
There are three tomatoes walking to the town (if I’m not mistaken), papa tomato, mama tomato and baby tomato. The baby tomato was walking too slowly that he started lagging behind. Papa tomato got furious and angry, and goes back toward baby tomato. Guess what he’d said?
“Ketchup” hahaha
Funny that papa tomato should’ve said catch up. I was thinking the ketchup in Mc D back then..=_=
This joke was told by Uma Thurman or Mia Wallace(in the story) .John Travolta or Vincent Vega(his role in Pulp Fiction) had shown a blur expression and didn’t laugh at all. It was Vincent expression that made me laugh, not the joke…hahaha. Owh god, I love that story..I’m going to watch it again and again.


SNSD 3rd mini album

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, November 03, 2010
Reactions: 
0 comments
For those who are always hit the allkpop site must be already aware of SNSD's new mini album, with HOOT became their main song.
So guys,tell me what do you think about this song(Hoot)?Honestly, when i heard it for the first time, i felt the music was kinda weird and lame, then for the second time i heard, i was slowly adapted to the music,but still feel the chorus didn't fit well with the song. 

There are 5 songs featured in this album..
01. 훗 (Hoot)




02. 내 잘못이죠 (Mistake)
This song is just a so-so..it is a typical ballad song , but still nice to my ears..


03. 단짝 (My Best Friend)
My best friend is the best i think...i love this song among all songs 


04. Wake Up
Pretty good but somehow it remind me to run devil run song =)


05. 첫눈에…(Snowy Wish)

So sorry,i can't upload the rest of the songs in the album.The internet connection got so fucked up
[i live in hostel and use campus wireless with lot of apps had been blocked by admin =( ]

No worries , just search at 4shared.Its very surprising to see lot of 4shared users(especially SNSD fans) had already uploaded all the new songs on net, although the album was released quite recently.The Hoot MV teaser also got million of viewers in 2 days..amazing,don't you think?

Here are some pictures i captured from the MV,


















p/s : i don't think Tiffany suits the blonde appearance...Others look just nice, but Soo young,yuri and Seohyun were so gorgeous in the MV.

17 September 2010

Nong Poy si cantik~

Posted by SnoW cRysTaL at Friday, September 17, 2010
Reactions: 
0 comments
firstly,sori yer kwan2,entry ni dlm bm sbb mood sy nak bergosip dlm bm,ngeh3....lgpun kan bru je hari malayia,kena la mmbebel bahasa ibunda,tak gitu   >_-

Tngah2 x de keje (keje bnyak sbenarnya), sbab smpai awal di usm,aku pn merayau2 la kat tenet...n terjumpe gamba2 pompuan cantik ni,orang siam...ni ak rompak dr fb fanpage dia n beberapa websites lain..




Abaikan keseksian gamba ni,ak maleh nak crop...sila fokus di bhgian muka saja,trima kasih.







Cantik kan dia ni.Percaya atau tidak ,bawah ni gamba dia sebelum umur 17 taun...





Dia adalah salah satu actress/model transgender...Yang membuatkan dia special sket dari wanita2 transgender lain ialah,dia ni buat operation tuka dia punye organ tut tut tu je,x der pun buat plastic surgery tmpat lain...muke ke,badan ke...

Lepas surgery tu,banyak pulak award dia menang...mesti dia x mnyesal kan tukar jantina.dpt jadik hot, n popular pulak,ngeh3..agak2 klu dia stay laki,dia ensem tak skang?


Cuba korang carik kat wiki..ramai giler transgender women yg famous,siap rmai yg jadik model..ker dorang mmg plan nak jadik model ,sbab tu tukar jantina? kbanyakan dari america,british n japan.korea adelah gak sket.Yang tu yg femes.yg x penah kuar tv tu agak2 brapa ramai?yg duk pi jumpa bomoh segala,duk lepak kelab2 malam.kat Malaysia berlambak kot...





Gamba ni aku tertarik sebab komen kat fb.cuba prhati tangan dia..depa kata tangan dia macam laki...ngahaha..Aku x perasan sangat pn,x reti la tngok..lelaki lebih arif kot,ahaha..

28 August 2010

Jews

Posted by SnoW cRysTaL at Saturday, August 28, 2010
Reactions: 
0 comments

 p/s:  credit to Kalam Azat from facebook
The standing man --> Jewish
The man in the middle --> Christian
The man in white clothing --> Muslim

What do you think about this pic?The jewish is oppressing the christian guy,which is obviously oppressing the muslim.If you,Christian is accidentally reading this post, i wanna ask..Did you notice the green cross?I was informed that a Christian would never make a green cross..Why is that?

Look at the machine gun at the right side of the photo.I think the machine gun is also symbolize how bad they(Jewish) want to conquer this world.I got this from a friend, who believe the act in this pic is acted by the Jews.Well,in reality, this scenario IS happening around the world, and it is serious.

BUT

Think.Once the muslim(in pic) stands up,the Jewish and Christian will fall down.So,beware..!

26 August 2010

My true self

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, August 26, 2010
Reactions: 
0 comments
1 week left.Hooray!!I wanna be at home and spend the whole day lazily in front of tv.(eh?macam la rajin sgt kat usm ni)I'm done with all assignment/report/presentation bla bla bla. I got 3 presentation before mid sem break.Alhamdulillah, i'd passed one,and surprisingly,not even a single question been asked .*happy* but i felt like a coward for not being able to face the reality.In fact, i always chickened out over small matters and seems like i always running from any problem/risk/challenge.It is good to know my own limitation, but somehow i must overcome that limitation.*sigh*
When i was in secondary school,i purposely quit taekwando just because i was chosen to be a president for that club. How silly i was.And also,i feel comfortable working under other's order.Hmm...

p/s : Ugh,somehow i get annoyed with my own writing.Aimi,stop being so self conscious!!You lost confidence because u care too much about urself(talkin to myself~)

I'd read one article,once.It was about how to boost up ur confidence.It says that, knowing ur own limitation and stop thinking about urself is the best way to level up ur confidence.Knowing ur limitation so that u wouldn't do anything u know u can't do.It save u from humiliation.What about self conscious?I can't help myself  to stop thinking on what others are saying about me behind my back.When i ignore something, it is actually the time i concern the most.

Aiyak!!Need to finish my CME slides presentation and have my laundry done..daa~

16 August 2010

I hate...

Posted by SnoW cRysTaL at Monday, August 16, 2010
Reactions: 
2 comments
I hate..

- people accuse me for something i didn't do

-people talking to me with unnecessary louder voice

-when i talk to someone with no feedback at all

-being completely ignored when i asked question

-"mak cik kedai" charge me extra for extra "lauk" that i didn't ask for.

15 August 2010

Puzzle

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, August 15, 2010
Reactions: 
0 comments
What is the thing that started with S, 2 words, sounds like a girl's name, located near to ear?
Clue : anatomical name.
Can't answer huh?haha...( i laugh , but actually i really stressed out)
Ok.Ignore this puzzle for a while...

Blood  supply from the body get into the heart through Vena Cava and get to the pulmonary through Aorta? I really smart,am i?Huh...This stupid answer actually came out of my mouth.Pathetic for a girl who had been learning anatomy with 6 credit hours.Luckily, the supervisor didn't say this;

     " Even a form 3 students can answer this"

Then,i'll answer..
                    "Then,i'll be a form 3 student again..T_T "

Nothing to be surprise of.Nothing big.I got C+ for anatomy in my 1st year.FULLSTOP.

Oh yeah,the answer is Sella Turcica.


Sleep,sleep,sleep......Zzzzz

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, August 15, 2010
Reactions: 
0 comments
This is my 1st time for me to post entry in english. My lecturers are all soo busy telling us to improve our grammar etc, for the sake of our thesis writing soon. So gurls, if i did wrong,please correct me...My english is not good, and yet i didn't do anything to make it good. Whether i like or not, i still have to work on this.So,please leave this page if you feel annoyed/irritated with my writing..hahaXD.


Lately, my  roommate has a difficulty in sleeping at night. I don't really know what she did last night, but she doesn't sleep till sahur. Told her to read my list of " how to get a quality sleep" on my board, but too lazy of her, she refused to take a look, even a glance on my list..grr...haha..As for me, i'm no longer have problems to sleep.Really glad, but it turned out that i slept a lot too...day and night, but who cares?..as long as i still live the life,err..the morning life at least (always wanna take a nap *sunat zohor* in the afternoon, but then i slept until almost Asr). Here i share some tips to sleep easily..

1.Don't take caffeine (take only in the morning/ afternoon...but of course not this month..don't cheat on fasting!!hehe)
2Take a warm bath1-2 hours before sleep.
3.Don't eat and exercise just before bed time.
4.Read a really boring lecture notes or novel
5.Finish your whatever tasks before sleep (if not,u'll keep thinking of that unfinished task..even for a simple task like doing ur laundry)
6.Make sure ur bed is neat and tidy (not applicable to me tho..haha)
7.Sleep with your head position slightly higher than your body
8.Imagine calm scenery but don't push it if u can't.
9.Recite some prayer,or zikir or listen to classical/calm music with a really low volume.Just barely reach ur hearing.
10.Make ur room dim.
11. Spray an air freshener to make u comfortable.

Thats all i got..So, say goodbye to night world!!!( i wonder if i will return to my vampire life when deadlines is all over me???)

25 July 2010

We in future~

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, July 25, 2010
Reactions: 
0 comments
Di waktu lewat petang yang suram,sambil mengadap pokok kuning kat luar tingkap bilik aku ni...huhuu..terasa mcam berada kat jepun..ngeh3..bajet mcam bunga sakura..Aku kdang2 suka suasana suram,kdg2 timbul mood sedih...tp plg x suka mood hangat hati tatkala bju yg aku jemur basah dek hujan td.Maka,bertambah lah kesuraman bilik dengan baju2 bergantungan hasil kreativiti ak buat ampaian yg dah macam setinggan layaknya.Dah la wallpaper bilik pa-alip-ra-ya,kan..paham2 jer la~
Kuang asaammm,tngah ari td terasa nk angkat bju,tp tkut x kering.Mesti qarin ak yg halang tngah ari td ni...
Isy,tp kena bersyukur.Ni lah manusia,panas,komplen.Sejuk,komplen,Suam pn agaknya komplen kot,huuhu.
Ok.Back to pangkal crita.Sekarang dah final year,keje mmg menimbun..Stress memang stress..Sampai x tau nak prioritize mane dulu.Masuk klas plak blur2..radiotherapy mmg tough la bg aku.Time2 ni la rasa nak tuka course..Boleh x klu ak x mo tngok segala angka n angle2 ntah ape2 dlm treatment planning tu?Adeh,ak mmg allergic ngan angka la..
Ni blum msuk bab2 aku nak pening ngan financial aku la,diet aku la,n mnde yg ntah ape2 lg...Dah la,mlas nak komplen bnyak2..nnt 30-40 page pn x abes klau nk tulis..

Semalam,aku tetiba terpikir masa depan adik2 beradik aku.dlam 20 taun akan dtg,mcam mana ler rupenya carrier depa suma ni...

AKU

Abaikan muka yg konon2 comel ni..haha.Gamba ni sbenarnya iklan labcoat.Tp just nak menggambarkan ak pekerja hospital/tmpat2 yg kena pkai labcoat mcm ni.Depend gak sbenarnya..physicist radiology x pyah kot lab coat ni.Adakah  ni aku 10 taun akan dtg?kot2 tetiba jadik radiographer,ngahaha...
ANGAH

Gambaran adik ak yg 2nd.Disebabkan skarang dia amek kos pengurusan pejabat,so ak sume dia keje kat pjabat.Huhu,dress korporat tuu...Kebetulan skarang dia tngah wat assigmen psal business casual dress.

SYAHMI



 Yg ni melampau punya angan2.Adik ak no-3 ni bru nak spm taun ni.Tp dia punya gigih nak jadik pilot,so ak ltak jer gamba pilot bajet ensem ni,wakakaka..

IJAT
Dalam banyak2 gamba kat atas ni,adik aku no-4 ni jer gamba local,huhu,perasan x?kekeke...sbb polis mesti la letak PDRM..Wes,adik aku yg ni x der cita2 kot,@ dia ada tp x gtau.Ni adalah perancangan mak ayah aku klu dia fail msuk u.Klu dpt msuk u,plan b'tukar.

Adik bongsu??x dpt pkir lg...

04 July 2010

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, July 04, 2010
Reactions: 
0 comments
salam guys...da lame ak x post pa pe,agknye da b'karat blog ak neh.. ni pn nk testing blogging tru hp..da sminggu abes li,da sminggu ak duk mrepek mraban kt umah,keje 1 pn x jlan..msa mula2 cuti,agk shocked gak ngan ksunyian kt umah ak ni,ngeh3..celik mata je,x de org..sorang2 t'kebil2 kt ruang tamu..ye la,da sbulan duk mngilai ngan dak2 ni..plus ni 1st tme ak kt umah tnpa adk pmpuan ak n brokbang still x b'byar.Boring seyh..smpai ak g tgok world cup sbb t'lmpau boring(p/s:ak bkan pminat bola).Nak wat rport x de mood lak..Masa2 camni la ak trasa nk blik usm..Ape2 pn wak2 cuti haruslah dmanfaatkan..btulkan?enjoy urself sblum kta meronggeng dgan keje2 mnimbun kt usm tu..

04 May 2010

KDO

Posted by SnoW cRysTaL at Tuesday, May 04, 2010
Reactions: 
0 comments
KDO?Ape tuu?Bukan Kris Dayanti Organization tau...tapi Kelab Diet 0nline...haha
Dah lama tak bercakap pasal diet kat sini,update blog pun jarang2..Tapi entah mcam mana terjumpa tadi..terus register,dengan harapan dapat bantu aku diet..Dah aku ni spesis makan  cam monster kat rumah..Kat kampus la klau ak nak kurang makan pun..Tu pun tetap bnyak gak..mksudnya?kat rumah berganda la..

Jadi,aku nak kongsi info sikit....tp yang mana2 terlintas kat otak aku stakat ni jer la.1st skali,kita kena tanya diri,kenapa nak diet?Atau dalam kes aku, aku spesifikkan kenapa kita nak kurangkan berat badan@inci?(p/s:diet tu bole trbahagi kpada diet tmbah berat,diet kurang berat,diet maintain berat,diet based on pnyakit etc.)

Bagi aku,sebabnye....
- nak badan fit,bukan stakat kurus,tapi skin mnggeleber..
-memudahkan proses shopping baju
-elak pembaziran(sbab aku jnis mlas try n x reti anggar saiz bju).Bju yang ak rasa da lebar dan bersize medium,rupanya kecik bila aku pakai..pastu x pkai..membazir kan?
-elak pnyakit(yg ni mak aku pesan)
-Tingkatkan keyakinan(point yg skema n typical,tp agk penting)

Jadi,untuk yg dah berkahwin,bertunang@ sedang bercinta..pastikan niat nak kurus anda tu bukan sebab pasangan.Mengikut majalah Rapi,diet untuk memuaskan hati pasangan adalah sebab terburuk untuk berdiet.Kalau bf sebok2 suruh kurus,tinggalkan jer..mksudnya dia tak terima korang sengan seadanya lah tu.Kalau untuk suami,boleh consider lg,memandangkan islam mnyarankan berhias untuk suami kan.Tp,jngan over2 dah la.Yang penting,kesihatan!

Diet pulak mesti la combine dengan exercise..tak kisah la jenis ape pun,ikut korang..diet penting untuk kawal nutrisi n control kmasukan lemak,carb etc dalam badan,tp exercise perlu untuk membentuk muscle and beri shape pada badan,selain menguatkan jantung dan stamina.Jadi,untuk anda yang nak tonekan lagi stomach,thigh,hips,arm..senaman 'weightlifting' sangat disarankan.Tak salah sediakan a pair of dumbell kat rumah@bilik kan?(jgn jadi cam aku,beli simpan jer...mm,kena guna nanti)

sebab barang kat bilik aku tak kemas lg,entri ni akan disambung...

note:aku bab bg info mmg laju,tp nak laksanakan susah..jadi entri ni adalah untuk naikkan smangat aku...ngee,buat kawan2,sila jangan jemu dengan crita2 diet tak mnjadi aku ni~

07 April 2010

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, April 07, 2010
Reactions: 
0 comments


------------- saya sedih dan tak ada mood ----------------------



29 March 2010

Musim Final Exam sudah tiba

Posted by SnoW cRysTaL at Monday, March 29, 2010
Reactions: 
0 comments
Sempena final exam yg da dekat,aku selitkan beberapa tips dari Dr Fadzilah Kamsah untuk menjadi pelajar cemerlang.Masih belum terlambat utk mengamalkannya.Renung2 kan dan selamat beramal. =))

credit to www.macam-2.com



35 Petua Pelajar Cemerlang dari Dr Fadzilah Kamsah

Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:
  1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
    1. kita ingat 10 % apayang dibaca
    2. kita ingat 20% apa yang didengar
    3. kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat
    4. kita ingat 70% apa yang dicakapkan
    5. kita ingat 90% setelah dipraktikkan
  3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
  4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
        1. Belajar dalam persekitaran kondusif.
    1. pastikan cahaya adalah terang
    2. kurangkan gangguan bunyi
    3. tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
    4. tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
    5. kerusi dan meja menghadap kiblat
    6. jangan lupa untuk senyum
  5. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
  6. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
  7. Tahu teknik merangsang memori:
    1. memasukkan maklumat dalam memori (registration)
    2. menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
    3. mengingat kembali (recall)
    4. menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
  8. Sentiasa awal dan mendahului:
    1. persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
    2. pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
    3. belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
    4. untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
  9. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
  10. Mempunyai teknik membaca yang betul:
    1. duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
    2. memberikan tumpuan sepanuhnya
    3. menggunakan jari telunjuk untuk membaca
    4. menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
  11. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
  12. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
  13. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
  14. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
  15. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
  16. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
  17. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
  18. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
  19. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
  20. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
  21. Tahu petua mengulang kaji
    1. cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
    2. siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
    3. duduk tegak dikerusi yang selesa
    4. baca doa penerang hati
    5. baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
    6. fikir dan ingat kembali isi utama
    7. catat/lakar
    8. semak semula ketepatan maklumat
    9. ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
    10. buat rumusan
    11. jawab soalan
    12. tampal maklumat yang rumit di dinding
    13. baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
  22. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
  23. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
    1. jangan makan kepala ikan
    2. jangan makan organ dalaman
    3. jangan minum semasa makan
    4. jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
    5. jangan melihat kemaluan
    6. jangan melihat buih
    7. jangan membaca nama pada batu nisan
    8. banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
    9. banyakkan makan kismis, kurma dan madu
    10. banyakkan makan kekacang
    11. pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
    12. jangan makan sehingga terlalu kenyang
    13. jangan kencing berdiri
  24. Tahu kemahiran mengingat:
    1. tampal nota-nota penting di dinding
    2. tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
    3. gunakan kaedah akronim
    4. reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
    5. pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
  25. Cekap mengatur jadual belajar:
    1. mempunyai jadual belajar
    2. patuh kepada jadual
    3. buat jadual yang boleh diikuti
  26. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
  27. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
  28. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
  29. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
  30. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
  31. Pelbagaikan tempat belajar.
  32. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
  33. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
  34. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
    1. taat kepada Allah
    2. mendirikan sembahyang
    3. menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
    4. hormati & sayangi guru
    5. bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
    6. suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
    7. membantu rakan yang memerlukan
    8. berdoa dan bersyukur kepada Allah
    9. sentiasa bertawakal
    10. mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :)

Aku nak selitkan jugak pesanan lecturer aku...
- learn by heart.Jgn hafal...tp yg mana kena ingat tu ingat la,cuma jgan hafal membuta tuli + banyakkan guna common sense(ni aku tambah)..kang  bila x dpt jwab soklan,ckp lecturer kata x payah hafal lak..huhuuu..

Biar bersusah2 dulu,

asal kita tak bersusah di kemudian hari..


                                   

15 March 2010

Luahan hati~

Posted by SnoW cRysTaL at Monday, March 15, 2010
Reactions: 
1 comments


Assalamualaikum..

eceh..mcm sopan lak pembukaanya..haha..Da lama aku tak post ape2 kat cni..berkunjungnya ari2,tp just check org lain punye entri..Ye la,skarang agak busy(busy la sgt aku ni)..bila ada masa pun mcm tak ada mood.Hari ni ntah kenapa hati aku terbuka nak post entri(bajet  mcm bertahun2 tak post je )..kekeke

Sebenarnya x ada apa nak cerita,tp just latest updates from me..currently.aku tak berapa sihat.Selesema burung..Eh,bukann.selesema biasa jer..Dah la ramai patient tb ari ni..kang snang lak jangkit..eh?ada kaitan ke???memandai jer aku wat teori sendiri..haha..abaikan..Pg td, aku terserempak ngan 2 pupu aku,dtg wat x-ray sbb accident 3 bulan lepas..hmm,kecik kan dunia ni??Tak ada point penting pun,saje nak bgtau..hehehe..
Back to aku punye selesema..aku nak cerita jugak,sebab aku kan ngengada..Dari minggu lepas skit tekak,then semalam start selesema + sakit kepala + rasa cam demam.Abes klas pg aku ponteng,msej lecturer pun aku ignore jer..Tp alhamdulillah,lepas 2 hari telan ubat n pantang ais, rasa mcam da hilang skit kpala,batuk n sakit tekak..Tp….yg makin parahnya selesema.Adoi, naik rimas aku dibuatnya.Rasanya,aku smayang pun makin cepat sbb tak tahan rimas…Adeh,ni baru ujian kecik.Ya Allah,kau tetapkan lah hatiku dalam menunaikan ibadahMu.

Semalam parent aku dtg..terkejut gak..Tp mmg dr tengah hari da pelik  family aku ni.Mana pernah diorang nak tepon tengah ari buta semata-mata ckp teringat kat aku..Hoho..punye la saspen aku duk pikir smpai ptg.Mcm tau2 jer aku tak sihat~Then,ktaorang g la mkan kat area pngkalan chepa.Aku nak bwak g kedai makan best,tp tak ingat jalan + masa terhad.Waktu tu da dekat2 maghrib,sbb sbelum amek aku,dorang stuck dlm traffic jam.Jadi,akhirnya makan kat medan selera biasa jer..Ok la tu,dpt mkan ngan family.Lgpun ak da mkan dah msa blik klas tu.*Hepi..XD

Ni sesi luahan hati plak.Lately,ramai kwan2 skolah mnengah add aku kat facebook.Aku hepi la,yg tak hepi nye aku tengok semua dah berubah.Ye la,kan dah besar pnjang semua.Ramai dak2 hostel da free hair.Klu dak luar aku tak heran la..biasa kan,sbb ak tau diorang mmg camtu dr dulu.Hmm,free hair perkara biasa,tp fesyen2 berkemban mcm nak terlucut kain n tindik2 sume ape kes??(eh,adekah aku teroverreact??)Plus,msa skolah dr klas arab.Klu klas aku tu,aku rasa biasa la kot...Ni aku bukan mngutuk,ok??ade aku ckp hodoh,buruk,jelek???tak der kan...aku ckp aku sedih jerr..Aku ngaku aku sndri pun tak bagus dalam hal2 mcam ni.W/pun dulu2 tak berapa nak ikhlas pkai tudung,tp aku tetap bertudung.Kira kurang la kot dosa..tp x bley ckp tak berdosa,sbb pkai tdung bwal jer tanpa ank tudung + slempang2 sume(tau pun dosa,tp aku buat jugak,haisy).Aku pernah terbaca,tp tak tau la nak letak dalilnya..sbb mlas nak trace balik.Klu lidah kita berzikir walaupun hati lalai,insyaallah,lidah tu yg akan selamatkan kita walapupun niat tak berapa ikhlas.Klu seorang itu bersolat tp mencuri,insyallah lama kelamaan solat tu akan menghentikan perbuatan mencuri tu.

Aku tak nak komen lebih2,sebab kesudahannya masih blum pasti.Maybe kat penghujung hayat nanti,diorang ni yang lebih bagus dari org yg hari2 baca quran tu.Entah2 esok lusa aku jadik pencuri ker,perompak ke ak tak tau kan..nauzubillah..Semuanya kuasa Allah.Kita sebagai manusia setakat memperingati antara satu sama lain.Itu pun ada adabnya,jgn main sindir jer..Semoga kita semua dapat berubah ke arah yang lebih baik..

*Eh,kenapa entri ni aku rasa ade mood ustazah sket??Abaikan..



04 March 2010

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, March 04, 2010
Reactions: 
1 comments
hari ni aku terasa bengang.mula2 aku cadang nak cerita jer dalam ni,tapi bila ade bnde lain lak yg wat bengang aku bertambah,aku rasa lemah ,even menaip pun asyik tersalah jer...aku sangat sakit hati skarang..just don't ask why..nnt bile2 aku citer..

28 February 2010

Mudahnya berfikiran positif!!

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, February 28, 2010
Reactions: 
0 comments
Petang ni mcm biasa, x buat apa2 in term of kerja berfaedah. Yg x berfaedah tu bnyak jer, merayau2 kat alam maya,bermukabuku..rutin yg hari2 aku lakukan..isy,x de keje lain..Ini pun esok ada test,mujur sangat test tu ditunda ke esok.Sepatutnya malam ni.Kalau test malam ni,tak adenye aku nak berblogging ptg2 cenggini sambil hirup oligococo yang lazatt..=)

Banyak perkara yang berlaku disekitar aku kebelakangan ini. Kebanyakannya berpunca dari salah faham. Iye la,fikiran manusia ni tak sama kan..Aku tak ada la nak kupas isu2 tu disini, tapi cuma mahu berkongsi pendapat tentang apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan ketegangan yang berlaku.Opps,jangan salah faham.Disini, ketegangan aku kira general la ye...dalam hidup sesiapa pun di luar sana..

Aku sendiri sebenarnya terasa susah untuk berfikiran positif dan tidak berprasangka buruk terhadap orang lain.Korang sendiri pun,kalau terbaca status2 di facebook yang agak mencurigakan,serta merta idea negatif ter 'pop up' dalam minda.Contohnya,

XXX is Aku rasa macam nak bakar jer rumah orang tu.


First skali,korang mesti...
                    eh,pehal dia ni?ade la tu ngamuk kat sape2.. ---> contoh fikiran negatif
                    
Mesti la ade yang tak ambik port, macam aku..Tapi sket2 pun mesti terdetik jugak sumthing dalam hati kan..

Ataupun dalam situasi macam ni,
 
Si A hari ni diam jer tak nak bercakap.First skali,mesti si A ni disalah tafsir badmood, walaupun kadangkala memang betul pun.Tak kisah la yang tu,aku cuma tekankan pemikiran disini.

Tak nak hurai panjang2 since aku pun tau tajuk ni boring, tp just aku rasa mnde ni berguna utk apply dalam kehidupan seharian.

Ok.Aku terbaca satu rencana yang ditulis oleh saudara Irfan Khairi (kalau korang tak tau dia ni sape,dia adalah salah sorang jutawan siber).Hari2 kita banyak dipengaruhi oleh perkara-perkara negatif,sebab tu berfikir negatif adalah mudah,sedangkan berfikiran positif perlukan sedikit usaha.Oleh kerana kenyataan ini, beliau tak baca akhbar. Hmm,aku kurang setuju yang ni. Bagi aku ,kita perlu juga tahu isu2 semasa,tapi tapis la apa yang korang baca tu. Kurangkan baca bahan2 yang boleh mempengaruhi minda anda. Contonhya,pergaduhan dalam politik.Si *** tak lagi berada di landasan yang betul dan banyak la kontroversi2 lain. Automatiknya korang fikir,"dia ni memang tak layak jadi pemimpin rakyat" dan korang pun mula pandang serong.Bukankah kenegatifan itu sudah meresap ke dalam minda anda??Itu pendapat aku..orang lain tak tahu la macam mana.

Dan aku rasa kita kurangkan mendengar perkara2 negatif jugak, especially yang tak berkaitan dengan kita. Kalau tak dengar semua kang, nanti kita tak tahu ape yang berlaku disekeliling pulak.Hmm,yang ini aku pun rasa susah nak buat..hoho XD. Tapi,cuba aje la selagi upaya..cewahh..

Apa yang penting,tanamkan minda positif bahawa berfikiran positif itu adalah mudah!!!

27 February 2010

tersalah cucuk lubang!!!

Posted by SnoW cRysTaL at Saturday, February 27, 2010
Reactions: 
0 comments
Perkara ni da pernah berlaku dulu.Sekali.Kat rumah..Memang aku cuak sangat2..Sebab masa ni terbayang duit dalam bank yang tinggal seciput jer..



Masa cuti CNY ari tu, aku bagi la adik aku tengok konsert NEWS yang baru tu, diamond concert..Sebab aku dah tengok,ak biar jer la adik aku tengok sorang2..

Dalam petang sikit, kitaorang rancang nak keluar jalan2...Dengan assignment tak siapnye,aku g outing dengan adik aku..

Malam,sebelum tidur. Tergerak hati aku nak on laptop sekejap, online 2-3 minit, check emails.. Tapi..........

Laptop tak boleh on.Huh!Automatik aku terbayang assignment diagnostik radiology aku yang still 0% in progress tu.Cuak + sedey..Waktu tu aku terbayang motherboard yang rosak...mahal dowh nak ganti baru, dengan dvd drive nyer rosak..

Aku : Ngah, petang tadi tutup tak laptop?
Angah : Mana angah tau,bukan petang tadi kaklong shut down ka?
Aku : Eh, tadi dia tengok last.Ingat ke shut down dah,tengok gelap jer skrin monitor petang tadi..

Serta merta mood hilang.Dalam kebingungan aku fikir pasal laptop + assigment tak siap ,aku terlelap. Esoknya, aku nekad bawak laptop g kedai.Kalau mahal pun nasib la..aku berharap je laptop aku tak parah. Sebelum keluar ,aku try on sekali lagi...

Terpampang perkataan ACER besar kat skrin!!Yesss...miracle betol...Semalam ,biar aku tekan punat on sampai relai pun laptop aku tak nak on.Tapi,aku tetap bawak laptop aku g update and install antivirus baru kat kedai.Kot2 la laptop buat perangai sebab banyak sangat virus membiak dalam hard disk aku,smpai siap boley buat pesta lagi trojan,worm tu sumer..Alhamdulillah..aku selamat anta assignment setelah sehari suntuk aku jadik workholic depan laptop.Cet..bukan senang tu aku yang malas ni nak jadik workholic.

**********************
And now...Tadi sekali lagi aku cuak sebab laptop tak leh on. Kebetulan tadi, bilik aku blackout..Automatik laptop aku terus off since tak pakai bateri..Lepas aku g tolak switch kat mende alah yang buat bilik aku blackout tu, aku try on laptop. 

Ohh...no!!! Laptop tak nak on..Aku dah start risau.Aku sekarang bukan setakat sengkek,muflis,papa kedana...ni dah sampai tahap merangkak tepi customer kat kedai makan,buat puppy eyes,  mintak makanan...

Aku : Akak manis,abang macho...mau sikit makanan bole??Saya sudah 10 hari juga tarak makan..
Couple tengah makan kat kedai western,
si lelaki : shuh,shuh....sini tak der makanan free,naah amek 50 sen,pegi beli roti...isy,potong stim btol la dia ni..nak dating pun susah.
si perempuan : Ala,yang...kesian eh dia..Dapat pahala tau tolong...
Aku : betol la akak manis..Saya ni merempat,baju pun kutip dekat mpkb juga....Tolong  saya, sikit rasa juga pun tara apa..Untuk ada tenaga pigi kutip tin ..Semalam tin saya ,itu orang lain suda curi la akak..sudah 10 hari punya kumpul..
Si lelaki : betol ni 10 tak makan ??Macam sihat jer aku tengok...
Aku : Hihi..saya sudah 10 hari juga tara makan stik..tapi hari2 saya makan nasi..itu pasat sihat...

Dan.......Stik itu pun terbaling ke muka aku...

Cet,melampau punye hiperbola kemiskinan aku. Tapi,,serius,sengkek!

Adeh,macam mana nak buat ni???Memang yellow light kat laptop charger tu tak nak nyala. Puas dah aku tutup,bukak,tutup,,bukak,tarik,cucuk,tarik,cucuk.Sekali,aku terpandang ,yang aku adjust plug dr tadi tu, plug periuk nasi..Ooh,shit!!Aku tersalah cucuk plug periuk nasik kat tempat yang biasa aku cucuk plug laptop.
Tapi ,pada masa yang sama ,bersyukur jugak ,sebab charger aku still ok...
Alhamdulillah....

Mood rajin nak study nuclear med

Posted by SnoW cRysTaL at Saturday, February 27, 2010
Reactions: 
1 comments
11.00 pm - aku n ecah mengendong notes ke bilik jenny, dengan niat yang murni dan matlamat yang jitu..yeah...score A for nuclear med!!!

11.15 pm -introduction (bukan intro membaca) ,eating laksa utara makcik lori tepi kk + ovaltine +nescafe jenny .Giler banyak makan.Pukul 7 tadi aku dah melantak pasembur 1 bungkus.Pun beli kat lori tepi kk,tapi yang ni lori mamak punyer..Ingat nak jer lepak situ  "mamak,roti canai satu!!!" eh,ade ke roti canai??Tp da dekat kul 7..huhuu..Tapi,aku selalu jugak beli pasembur kat situ,nak kata sedap tu,biasa jer kot,tp tak tau kenape aku suka beli..Agaknya mamak tu taruk "perasa tambahan" kot...kui3..tak leh sebut,kang korang geli..

12.00 am - plan berubah ---> jadik karok lak..(p/s :karok = karaoke) start lagu greenday,eca n tika pun karaoke la walaupun sore tak brape ok kan..hohoh..tak lame lepas tu aku yang innocent ni pun join..Bukan ke tadi mula2 aku ajak diorang selawat??Haha..tengok jam..ok,da kul 12.da lepas maulidur rasul.Sengal...

1.00 am - Sesi jadik bidan terjun. Huhu...jadik mak andam lagi. Tak tahu kenape dak2 ni suruh aku jadik mak andam.Adakah aku ada gaya2 mak andam berkaliber???.aku mekap diri sendiri pun fail...maklum la mata unik sangattt..Hanim n eca pun fail aplly eye shadow kat aku...Eca yang konon2 maskulin tak nak mekap tu (hoho,buat jahat sikit!! eca suh aku tulis yg baik tentang dia untuk entri ni..Aku tulis baekkk punyer..).Dalam2 tak nak mekap,ini dah kali ke-3 aku adakan bengkel mekap bersama ecah.Bukan calang2 mekap,tebal kalah mekap rozita che wan tauu...tinggal ak tak tempek bulu mata palsu jer..

Fasa pertama - mekap gothic.. Aku tenyeh la eyeliner kat eyelid die..ok lagi. Still berani g toilet dengan mekap tu..

Fasa kedua - mekap rainbow. Aku tenyeh la kaler2 yang light giler..pink, biru n kelabu..Ini rainbow alaf baru oke.. lepas ni boleh la korang cipta formula baru lak..Mat Jenin Ke Hutan Bawa Ikan U(merah jingga kuning hijau biru indigo,ungu) ----> Kalau Pak Jenin Ke Hutan ,Bawaklah Isteri U , Minah (Kelabu pink jingga kuning hijau biru indigo ungu merah).Wow...9 kaler..

copp..da keluar topik.Nanti kang adik aku bebel lak sebab asyik terkeluar topik. Katanya,dia seksa nak baca blog aku sebab banyak merepek + suke membebel...haha..better la dr adik aku yang suke copy paste tu kan..(haha,jangan mara)

Sambung cerita. Setel eca mekap n puas bergaya depan cermin,tetiba..ekin datang!Taraaaa....eca cepat2 tutup muka ngan bantal..hahaha...kantoi..Sudah tak cool lagi eca..keekeeke

around 3.00 am - Yay!! da dpat download lagu adam lambert (Perlu ke bagitau??)--> perlu r..sebab mula2 tersalah download .Search kat 4shared keluar " For Your Entertainment-FULL".Dengan semangat ak klik,sekali keluar suara orang yang bajet suara dia macam adam lambert...cisyyy..Tipah tertipu banggg!!!!
Amused by Adam Lambert...alang,sila jangan menyampah ayat ni sebab aku da tukar belakang ayat..hehe

3.15 am - Mule drama aku, jenny n eca.Judul When the rainbows end.Watak eca - Rossie dunne + father + sureone _ divorced_1.  aku- ruby + wildflower + alex +stephen . Jenny - buttercup + lonelylady + sooverhim

4.00 am - Da naik pangkat. Bikin drama sendiri. Title : Jane's wedding   starring -jenny as jane, eca as alice, amy as wendy, abang aku as daniel, bunkface as sam, nobody as andy..

Ingat nak tulis skrip drama tu,tp malas lak ..pnjang giler + grammar tunggang langgang. Ape, bajet berlakon kat hollywood ke ape??Tak ape,tak payah skrip kat sini.Nanti beli jer dvd kitaorang yang akan kuar awal bulan Mac nanti..Dapatkan di pasaran!!!


Jane's Wedding Coming Soon...

23 February 2010

CA

Posted by SnoW cRysTaL at Tuesday, February 23, 2010
Reactions: 
1 comments
Amy,ko serius ke ni?
ye,aku serius..klu x ,xkan ak nak blogging waktu2 kritikal mcam ni...

1.45pm..
10% jer, tak banyak kan?
aku tak stress...langsung tak....tension aku blum smpai tahap stress..
tp,aku cuma hilang tumpuan..Hilang tumpuan??tak.Aku sebenarnya malas..
Aku da agak,balik bilik sure tido,bgun lak men fb jer...klu kat library pun sama jer..
Ni akibat study last minit @ memang nasib aku malang sebab tau ca last minit?

Watever la...
Bak kata ekin,aku lagi prefer baca kesultanan melayu melaka lagi dari diagnostik radiologi ni..
dulu ospe anatomy 20%..x der kalut2 study pun..dapat d relax slumber badak jer..
apatah lagi ni 10% jer kan..10%.So,tak berbaloi aku nak bertungkus lumus..(adakah aku sedang menghasut diri aku sendiri??)

plg2 truk ,x kan la aku tak ley hentam 2-3 ayat kan..janji kertas ade isi..lecturer nak marah???

sape sruh wat note yang boring,ayat pnjang x der koma,tak tersusun,kacau bilau content..????????

note: Aku tak marah sesape, aku sangat redha ....ca jer pun,bukan leh wat aku mati pown..

20 February 2010

Momok

Posted by SnoW cRysTaL at Saturday, February 20, 2010
Reactions: 
0 comments
Pagi esok,aku dah kena balik usm. Satu perasaan yang tak menyenangkan ketika ini apabila memikirkan minggu2 sibuk yang bakal mendatang. Adeh, ari ni aku tak buat assignment pun. Tak apa lah, rehat puas2 sebelum bergelut untuk ca,cme,clinical,kejar duedate. (Nak jugak ada intro,kakaka)
Balik rumah kali ni, aku dapat cerita baru pulak dari mak aku. Blok aku dihuni puaka!!!Benarkah??

Macam-macam cerita aku dengar. Pertama, heboh orang cakap ade 'bende' terbang dari beranda betul2 depan rumah aku (tingkat 2) ke tingkat 9.Aku pernah naik tingkat 9, agak misteri memandangkan kawasannya agak tertutup dari pandangan luar dan hanya dua buah rumah yang ada di floor 9 tu. Anehnya, family aku tak pernah pulak rasa apa-apa.Keesokannya, ayah aku pulak bawak balik cerita baru.Masa ayah aku ke surau untuk berjemaah solat subuh, rakan ayah aku yang paling awal sampai ke surau ternampak ada seorang pak cik(pak cik ke?ntah,tak sure..) berkopiah, berbaju melayu coklat turut berjalan ke surau awal pagi itu.Tapi,bila hampir ke kawasan surau, pak cik tu belok ke arah lain dan terus lesap. Ayah aku cakap dia memang tak nampak sesiapa pun yang berbaju coklat dalam saf pagi tu.Jadi,siapakah gerangan berbaju coklat berkopiah putih itu??(Eh, apasal aku terasa macam cerita seram mastika jer)

Seorang jiran merangkap kawan mak aku ada cakap dia ternampak ada 'lembaga putih tanpa kepala' jatuh dari tingkat atas.Hmm..korang percaya ke semua cerita-cerita ni?? At first aku dengar, berdekah aku gelak.Haisy, nampaknya penduduk berek ni dah disogokkan dengan bermacam-macam cerita momok. Aku rasa la,bila mind dah set tempat tu berhantu, baju jatuh dari atas pun dkatakan lembaga,haha...di balai pun penuh ayat2 nak elak gangguan.Semua orang takut..Jiran aku (yang bukan 1 blok) cakap dia tak pernah bukak pintu dapur sejak2 berpindah ke sini. Malah, dia doakan anak dia agar terserempak dengan hantu, sebab anak dia tu suka bercakap besar + suka keluar malam.Masa turun ambil purse aku yang tertinggal dalam kereta kat bawah pukul 12 mlm, adik aku pun macam takut2..haha..Saja nak bagi aku feeling takut sekali..haha..Tapi memang aku tak berani naik lif malam, turun tangga je la. 

Aku percaya kewujudan makhluk2 ni, tapi boleh jadi faktor psychology yang 'mewujudkan' versi-versi cerita seram ni. Mungkin lah yang jumpa tu sekali. Tapi, satu perkara yang aku perasan..semua cerita dari mulut ke mulut.Jadi, aku tak tahu sama ada aku perlu percaya atau tidak. Normal la kalau takut pada waktu tengah malam, tapi jangan keterlaluan..Nanti kaki terpijak chewing gum pun,cakap hantu tarik kaki pulak..

Aku : hantu zaman sekarang cantik2,kalau terserempak boleh tanya dia buat rebonding kat mana kan??haha

15 February 2010

I'm home BUT.........

Posted by SnoW cRysTaL at Monday, February 15, 2010
Reactions: 
1 comments
Dah 3 hari aku berada di rumah. Homework satu pun tak jalan. Kalau boleh, macam nak cuti 2 minggu.Naik cuti ni memang banyak benda yang nak settle.Bayangkan kalau aku tak buat ape2 kat rumah.......Mau 2 hari tak tidor,kerja tak siap. Tapi.serius!Assignment kali ni aku rasa susah sangat nak dapat bahan plus aku tak berapa paham.Haisy..CA lagi........adoi,malas,malas,malas!!Aku kalau boleh, nak tidor makan,tidor makan..

Sekarang pun tak berapa sihat. Turun jer bas kat stesen jitra...WHOA!!!Panas membahang.Memang terasa lain darjah kepanasannya.Kebetulan aku turun bas sama dengan Kak Zira Sport Science, dia pun cakap benda yang sama. Aku ingat Kelantan dah  panas habis, tapi Kedah lagii panas.Logik kalau mencecah 40 darjah celcius.Kawasan aku la,kawasan lain aku tak tahu. Mungkin faktor geografi yang hampir dengan sempadan Siam??Jadi,iklim kat sini iklim monsun tropika,bukan iklim khatulistiwa macam di K.L tu. Dah 2 hari juga aku sakit tekak, sakit kepala, badan rasa panas.Nasib baik tak demam je. Risau jugak masa eca stay kat rumah aku nanti, takut tak tahan dengan cuaca panas kat sini, since dia tu senang sangat sakit.

Sebenarnya, banyak aku nak membebel ni, tapi malas lak nak taip.Well,babbling is my thing. Next entry ,aku membebel betol2..haha

08 February 2010

Haruskah aku jelezz??

Posted by SnoW cRysTaL at Monday, February 08, 2010
Reactions: 
0 comments
Sedang aku menunggu waktu Zohor,sempatlah aku meronda-ronda di blogspot ni, baca blog orang. Banyak jugak la blog budak2 Usm yang aku da sampai.Quite impressive.Tak sangka aku budak2 Usm ni,despite belajar sains, sangat berjiwa halus dan berseni.Huhuu..Sedikit sebanyak tu jeles jugak...(ape kes??)
Apa yang aku perasan pada diorang2 ni ialah kebolehan diorang menulis tu disertakan dengan bakat2 seni lain seperti melukis.Muzik?tak tau la..Aku mula terfikir,agaknya seni ni memang dah mengalir bersama2 darah dalam tubuh diorang kot.Then,i realized , memang logik la kan aku tak ada bakat menulis tu.Patut lah novel aku dari form 1 sampai lah form 5,hanya separuh jalan je.Waktu aku masih muda remaja dulu,14 tahun,(wohoho,sekarang dah tua!!22 taun beb),aku pernah bagitau mak aku, yang aku berminat nak jadi novelis.Mak aku senyap jer..mungkin dalam hatinya, Hmm,tukar lagi.Ni kes terpengaruh baca novel banyak sangat la ni. Mungkin la.Sebab sebelum tu cita2 aku nak jadik orang business(pun kes terpengaruh tengok cerita cina Hong Kong banyak sangat).Apa yang aku terfikir masa tu, hasilkan novel,then dapat duit.See? Sangat tidak ikhlas niat aku nak jadik novelis.Even masuk pertandingan sajak pun,sibuk la aku rujuk sana sini, berusaha nak faham term2 sastera.Kalau orang yang memang berbakat,tak perlu rujuk2 ni semua,kan?Maybe waktu sekolah dulu,aku just minat tapi aku bukan berdarah seni.Kesudahannya, tak menang.Gila,pertandingan untuk seluruh Malaysia,kalau aku menang,bangga gila beb.Tapi ikut rasional la kan,takkan la aku yang tak berbakat ni nak menang kan.Tak berbakat2 pun,abes satu buku jugak aku tulis sajak.Mana pergi eh sajak2 tu semua?Oh ya,dah tenggelam banjir.Kalau tak,aku still boleh carigali lagi sekarang.Sejak masuk Usm,atau lebih spesifik lagi,sejak aku mula addicted dengan drama2 jepun,aku tak lagi minat menulis.Baca novel pun.At least tak segila dulu.Minat aku terkubur macam tu je.But,now ,aku baru je beli novel 2 hari lepas.Entah kenapa, baca blog2 diorang ni buat aku rindu nak baca novel, buat aku teringat balik minat aku yang dah lama terbenam kat dasar otak ni. Tika cakap aku terpengaruh dengan rummet Hanim sebab Ain ada banyak sangat novel kat bilik dia.Tapi,novel Inggeris.Sebenarnya,tak la.Bila masa aku terpengaruh dengan rummet Hanim ni?Aku tak pernah pun tengok si Ain tu baca novel depan aku, selain timbunan novel yang melambak atas katil dia.Apa yang aku perhati hari2,dia tengok video Korea je.
  Ok,back to my "teenhood" story(sorry,aku cipta term sendiri,huhu).Sebaik saja aku mencecah form 4, cita2 aku bertukar lagi.Again.Haha,ni belum cerita lagi cita2 nak jadik polis la,jadik artis la,masa primary skool.Kali ni terpengaruh apa pulak?......Kali ni aku terpengaruh dengan cerita cikgu Biologi aku,cikgu Rabitah. Menurut ceritanya, teman kepada suaminya tu ada la kerja dalam bidang forensik.Gajinya,fuuh!Berapa ribu aku tak ingat,tapi cukup untuk buat aku kagum masa tu.(Eh,pasal duit lagi?)Masa tu pulak tengah belajar pasal kromosom2 tu semua,lagi bercambah-cambah la minat aku kat forensik ni.Lama jugak,sampai matriks,tambah disogok pulak dengan cerita CSI kat tv(tp tak ada la selalu tengok pun,sebab duk hostel)Then,sampailah masa sebelum masuk Usm.Sibuk la aku mengumpul artikel2 pasal forensik dari suratkhabar,cari silibus program forensik kat Usm ni,baca slide show ayah aku pasal forensik.Even baju pun nak forensik tau.Baju yang ayah aku kasi.Baju unit forensik balai polis ayah aku.Sekarang dah tak pakai.Tapi last2,TAK DAPAT.Salah aku jugak,sebab last2 minit,entah macam mana aku tukar forensik tu letak bawah2 sikit dalam borang application.Mak aku suka la kot ,sebab dia tak berapa berkenan aku join forensik ni.Tapi!Aku tetap terima keputusan dengan hati terbuka.In fact, aku dah bersyukur sangat sebab diterima masuk ke Usm.Currently,i'm blessed with this new field,Medical Radiation.Aku sangat bersyukur.Boleh belajar anatomi lagi..Hahaha..tapi bila dah belajar,lain pulak ceritanya. Syaitan biru,syaitan merah yang tak jemu2 nak rosakkan result aku,muhaha.Bila aku dengar ura-ura peluang kerjaya dalam bidang forensik ni dah tepu kat Malaysia,aku lagi la bersyukur.Nampak tersuluh sikit jalan,walaupun aku tetap belajar dalam kelam.Tak faham langsung aplikasi subjek2 yang diajar,sehingga lah kitaorang masuk klinikal semester ni.
Ada hikmah disebalik setiap perkara yang berlaku.Bak kata orang putih,every cloud has a silver lining(btul ker mcm ni peribahasanya?Aku tak pandai BI).
Ok.Dah pukul 2.10ptg.Kejap lagi ade kelas nuclear medicine pukul 3.Aku tamatkan entri aku disini je lah ye.
Sekali aku jeling tajuk entri,eh?macam dah terkeluar tajuk je..huhuu

07 February 2010

Kisah Tudung

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, February 07, 2010
Reactions: 
0 comments
Tengah hari tadi, waktu aku nak pegi basuh mug kat pantri, aku ternampak classmate chinese aku, Adeline baru turun tangga dari tingkat atas. Aku pun jerit la panggil nama dia, and dia pun menapak slow2 menuju ke arah aku. Kitaorang berbual kejap kat pantri sambil2 aku basuh mug aku tu..
"Kamu dah makan ke?"
"Sudah..kamu belum makan ke?"
"Saya baru nak makan.."
"Eihh?Nak makan lagi?"Sambil jari dia tunjuk kat mug yang aku tengah basuh tu.
"Hee~ni semalam punye,baru nak basuh.." aku sengih jer la..haha
"Ooo...nak makan baru basuh ya.."Adeline senyum sambil thumbs up kat aku..LOL

Then,aku ajak dia dtg bilik aku, makan bihun tak sedap yang aku masak sendiri tu.Tapi,dia kata ok jer..Seperti yang korang tahu, bilik aku panas sebab kedudukan katil and meja yang aku baru ubah tu.Tengah bersiap2 nak keluar pegi kelas,
"Bilik saya memang panas la,"Aku merungut.
"Huum...ya lorh.Nasib baik kamu tak perlu pakai tudung dalam bilik.."
Aku senyum je..
"Dalam bilik tak payah..Kitaorang pakai kat luar je,"
"Kamu pernah ke keluar tak pakai tudung?"Adeline bertanya dengan curiousnya.
"Kecik2 dulu jer.."Aku jawab..
"Dulu saya ada kawan Malay tak pakai tudung..memang dia ada la rebonding rambut..tapi kawan di Sarawak la..Saya tak ada kenal dia,tapi dia tegur saya,"
"Awak tak tanya ke kenapa dia tak pakai?"Aku tanya..saje nak test.
"Ada..tapi dia kata 'tak apa lor'..."Adeline jawab sambil ketawa.
"Sepatutnya tak boleh,"Aku bagitau..tapi tak sempat lak nak explain dosa2 tu sume,sebab da ubah topik pasal baju dalam catalog plak lepas tu.

                                                             ***********                **********
Minggu lepas,mase tengah bincang pasal presentation untuk CME, entah macam mane terkeluar topik pasal dinner.Masa tu,aku tengah belek Cleo kepunyaan Nisah, rummet yanti.Tengah2 khusyuk bincang pasal dress,Adeline menyuarakan idea yang "bernas" sekali. Nak tau ape?
Dia suruh pakai fesyen kemban tu.Haha,kitaorang ketawa jer.Then,kitaorang cakap la tak boleh sebab pakai tudung.Tak kan lah pakai tudung tapi dedah kulit badan pulak kan....nak pakai pun kena pakai inner sekali.Pastu,dia keluarkan idea lain pulak..
"Kamu orang tak payah la pakai tudung.."
We were like..huuh???Ktaorang kerutkan dahi untuk beberapa ketika,menunggu idea ape pulak Adeline nak kasi ni..
"Bukan la,kamu letak apa itu,yang orang selalu pakai..?"
"Ape?selendang?"Yanti tanya.
"Haa..yang itu lor..kamu letak saja atas kepala.."
"ooh...yang pakai nampak rambut macam datin2 tu ke?"
"haa...yang itu,yang itu...cantikkan?"
Hoho...ape lagi.Pecah berderai la kitaorang ketawa,sambil geleng2 kepala..Adeline,Adeline..
"Kalau camtu, baik tak payah pakai tudung."Yanti bersuara dengan lantangnya.

Sebenarnya,chinese ni tak faham kan kenapa kita kena bertudung.Jadi,kita la kena terangkan kat diorang.Tapi,Adeline ni memang kelakar orangnya.Selalu jer buat kitaorang ketawa.Lagi satu,dia memang expert bab2 cari history patient waktu klinikal.Kitaorang baru je decide pilih kes,then..zuuus...tak sampai seminit da hilang,pegi cari history patient.haha...

Aku?Aku tau wat bodoh jer masa klinikal...huhuuuu
 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei