Followers

There was an error in this gadget

04 November 2010

Jitra banjir lagi - Part 1

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, November 04, 2010
Reactions: 
0 comments
 p/s : gamba2 dalam entri ni bukan milik aku,memandangkan aku bukan berada di Jitra masa kejadian.Gambar adalah hak milik sepenuhnya Raudzah Ramli (dari facebook).


Sorry yer kak, saya ambil share ni..nak mintak izin tak de ruangan komen @ wall (diprivate kan)..


Takkan la add semata-mata nak minta gambar kan...hee.Apa-apa pun,thanks a lot for the pixcas..


Tragedi 2005 berulang lagi,cuma kali ni tanpa aku kat sana dan kali ni konpem rumah selamat (tingkat 2).

2005
Dahsyat masa tu.Paras air naik dalam masa setengah jam.

Jam 8.30am, macam biasa pagi2 aku bersiap-siap untuk pergi kerja.Ambil basikal tepi rumah dan terus kayuh menghala ke pekan.Tak terfikir langsung kemungkinan nak banjir.Cuaca hari tu pulak cerah, tak macam hari-hari sebelumnya.Tak sampai separuh perjalanan, aku terpaksa berpatah balik sebab jalan dinaiki air.Tanpa berfikir panjang, aku kayuh basikal ke jalan alternatif.Pun,tak boleh lalu jugak.

Then,aku pulang ke rumah dengan perasaan hampa (padahal hepi tak payah pegi kerja).Tak lama lepas tu, air mulai naik.Berebut-rebut air tu nak masuk rumah aku.Mak aku ambil toto letak bawah pintu (nak bagi serap air).Tak ada kesan.Last2 biar je air tu masuk rumah.

Air dah mula naik paras buku lali.Dalam kekalutan, ktaorang angkut barang2 sikit kat ruang tamu tu ke atas meja makan.Ayah aku tak de kat rumah masa tu.Bila air dah paras peha,baru ayah aku balik.Aku dan adik2 aku still duduk peluk kaki atas sofa,konon tak nak bagi terkena air(sengal).Sekali ayah aku balik,kene marah..huhuuu.Sape suruh duduk relax tak pergi selamatkan apa2 yang patut.Konon-konon takut lintah.

Lalu,bermulalah operasi menyelamatkan barang.Nasib baik depan rumah ada playground.Jadi boleh pindahkan barang ke papan longsoq a.k.a slider (aku x sure korang panggil gelongsor jugak ke tak).Panggil je papan longsoq tapi sebenarnya batu.Dengan air dah sampai paras pinggang, aku ulang alik dari rumah ke playground sambil mengangkut sofa,tilam,etc.Kebetulan ,pagi tu mak aku masak mee tapi tak sempat habis.So,dengan dapur and kuali kitaorang kasi angkat.

Bila air dah makin dalam,aku dan adik2 aku stay jer atas papan longsoq tu.Dan sambung memasak.Sampai ada pak cik yang tengah kalut2 angkat barang jugak,tegur ;

"Oih,kira ok la dan lagi duk masak time2 banjir ni"

Tengahari tu, hujan rintik mulai turun.Aku mengharung banjir yang masa tu dah pun sampai paras dada, untuk ke tingkat atas surau yang terletak disebelah kiri playground.Kitaorang ni kira beruntung la sebab dah kenyang masa tu,orang lain?Wallahualam..

Keadaan dalam surau dah jadi macam kem pelarian Palestin.Semua orang tak sabar tunggu turn nak naik bot,untuk keluar dari taman tu.Tapi,of course la priority diberi kepada perempuan dan orang tua.Dari dalam surau,aku dapat tengok still ada orang yang merempat atas bumbung dalam hujan, menunggu bot bantuan sampai.Petang sikit, baru lah dapat keluar dari taman.Takut woo masa nak naik bot tu,kena jalan atas atap zink yang aku rasa macam dah reput.

Malang masa tu, family aku tersplit apart pulak.Aku, mak aku,dan 2 orang adik aku naik bot lain..terpisah dengan ayah aku dan adik2 aku yang lain.Nasib baik henfon selamat lagi,jadi empat berkumpul satu family sebelum senja .

Err,rasa macam dah panjang entri ni.Nanti la sambung ...

P/s : Harap2 banjir surut sebelum 22hb ,kalau tak ,tak ambil final exam la aku..X_X

perempuan tak guna......

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, November 04, 2010
Reactions: 
0 comments
Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, dan membacanya mengikut intonasi yang betul, anda tersangat tidak bersetuju.

Sebelum anda mengatakan rasa tidak puas hati itu, eloklah dahulu bertenang dan baca dengan teliti semua fakta yang dikemukakan. Jika ada mana-mana point yang tidak tepat, sila betulkan saya.

1) Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.

2) Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An-Nur.

3) Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.

4) Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5) Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat

6) Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya. Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya

7) Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini?.”Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik" 'Tunduk' di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan kebaranian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. "Penyakit dlm hati" adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya

8) Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti dipersembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick sahaja?

9)Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak 'berharga' dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengawal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik. wallahu'alam...


from - halaqah.net

03 November 2010

Si Batu2 yang berapi

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, November 03, 2010
Reactions: 
1 comments
Tadi masa tengah blogwalking ,tetiba tersentap baca blog ni.Terdiam and berfikir sekejap.Better korang stop baca blog aku, and baca blog  tu kejap.Then, baru sambung baca entri aku kat bawah ni.

Well, certain2 benda yang dia cakap tu ada betulnya,tapi bukan ke cara dia express kebencian dia tu keterlaluan?Seolah-olah dia yang assabiyah kat sini.Aku yang berasal dari Kelantan, walaupun tinggal kat kedah (tapi dah hampir 4 tahun kat kelantan, study),and cakap loghat Kedah..tapi aku still terfikir tak patut dia cakap Kelantan ni patut lenyap dari Malaysia.Kelantan assabiyah? (ya,sesetengah ,aku pernah jumpa),tapi,owner blog tu puji Johor melangit kot?Bagus3,kita harus bangga dengan negeri sendiri(baca la dengan nada yang sepatutnya).

Sebenarnya,bukan aku nak ulas pasal entri blog tu (takkan la aku nak overreact macam aku duk kat kelantan berpuluh2 tahun kan), tapi aku nak "komen" commenter2 entri tu.Serius batu api sekor sorang2..

fhunky-fhinky said...
second johorian reporting in(hopefully)!
nice rage, cant wait butthurt reaction.....  

Aamir said...
this is serious butthurt to the so-called kelatenese dude. 
and i'm so fucking exiciting watching their butthurt comment. this troll is awesome! 
   
gman said...
waiting for this blog to be posted on facebook as a link,
and then formed a group "BLOGGER OBEFIEND HARUS MINTAK MAAF PADA RAKYAT KELANTAN" omg this is exciting, as much as lost's finale! :D

 Successfull said...
Jom, post screenshot entry ni kat FB, pastu tag bebudak klate. Johorian reporting in 

Soul said...
Spread the hatred.. start the killing machine.. 

brouia said...
nak citer sikit. aku baru balek dari umrah. aku solat kt masjid al haram ari2 kt makkah. ko nak taw aku jumpa apa? ADA DUA FAGGOT. G SOLAT N NGAJI PAKAI BAJU ADA POTRAIT NIK AZIZ BESAR2 KT DADA DIORANG. aku malu nak mampus. bangang apa. kt makkah nik aziz kt dada gak. imam sudais pun pakai jubah putih je. malu gle tgk cm2 bangang. nik aziz mau ludah dua org bangang nie kalau dia jumpe. sek kelate ah nieh.

Eh,baru balik dari Mekah,dah nak bergosip?(aku tak cakap aku setuju ngan 2 orang yang pakai baju nik aziz tu ok?Memang tak patut sebab macam taksub).  

::Sarah:: said.... 
Oh hell yeah. More drama from the butthurts people. Nice..Now where's my popcorn and coca-cola want i want it...*looks around* 

Wa pelek doh tengok lu orang semua PROUD GILA BABAS tampal sticker negeri lu orang kat kereta. remids me of those tiga line. Haha. Tak payah puak2 kita kan 1Mesia.  

Tampal sticker kete pun berpuak2?Negeri lain tampal sticker x der pun salah?Ayah aku tampal 1, tapi relax jer bercampur ngan orang lain..

Tak larat nak copy paste sume..yang lawaknyer,tak pasal2 orang Sarawak terbabit sekali sebab loghat diorang.Ape kes?Hahaaha...
p/s : Jangan salah faham.Aku tak anti orang johor and aku tak sokong orang Kelantan.It just that penulisan orang tu and commenter2 tu jer yang aku rasa agak keterlaluan.
Peace.Jangan gadoh2 =)

Fox Force Five joke

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, November 03, 2010
Reactions: 
0 comments
Recently, I’ve been watching a modern classic film (90’s), entitled Pulp Fiction. For a modern thinker, they might hate this kind of movie, but not me. I’m not classical though, but I do appreciate a masterpiece like this. John Travolta had been performed well and he was so cool during that time XD.
However, I don’t want to emphasize on the plot, just interested in one of the jokes told in this movie. The joke goes like this (you might have heard this before);
There are three tomatoes walking to the town (if I’m not mistaken), papa tomato, mama tomato and baby tomato. The baby tomato was walking too slowly that he started lagging behind. Papa tomato got furious and angry, and goes back toward baby tomato. Guess what he’d said?
“Ketchup” hahaha
Funny that papa tomato should’ve said catch up. I was thinking the ketchup in Mc D back then..=_=
This joke was told by Uma Thurman or Mia Wallace(in the story) .John Travolta or Vincent Vega(his role in Pulp Fiction) had shown a blur expression and didn’t laugh at all. It was Vincent expression that made me laugh, not the joke…hahaha. Owh god, I love that story..I’m going to watch it again and again.


SNSD 3rd mini album

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, November 03, 2010
Reactions: 
0 comments
For those who are always hit the allkpop site must be already aware of SNSD's new mini album, with HOOT became their main song.
So guys,tell me what do you think about this song(Hoot)?Honestly, when i heard it for the first time, i felt the music was kinda weird and lame, then for the second time i heard, i was slowly adapted to the music,but still feel the chorus didn't fit well with the song. 

There are 5 songs featured in this album..
01. 훗 (Hoot)




02. 내 잘못이죠 (Mistake)
This song is just a so-so..it is a typical ballad song , but still nice to my ears..


03. 단짝 (My Best Friend)
My best friend is the best i think...i love this song among all songs 


04. Wake Up
Pretty good but somehow it remind me to run devil run song =)


05. 첫눈에…(Snowy Wish)

So sorry,i can't upload the rest of the songs in the album.The internet connection got so fucked up
[i live in hostel and use campus wireless with lot of apps had been blocked by admin =( ]

No worries , just search at 4shared.Its very surprising to see lot of 4shared users(especially SNSD fans) had already uploaded all the new songs on net, although the album was released quite recently.The Hoot MV teaser also got million of viewers in 2 days..amazing,don't you think?

Here are some pictures i captured from the MV,


















p/s : i don't think Tiffany suits the blonde appearance...Others look just nice, but Soo young,yuri and Seohyun were so gorgeous in the MV.
 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei