Followers

There was an error in this gadget

29 June 2011

Pengalaman kerja pertama

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, June 29, 2011
Reactions: 
3 comments
Assalamualaikum.

Mungkin antara korang ada lagi yang masih belum tahu aku sekarang bekerja kat kiosk tudung.Kerja dobi tu aku tak jadi ambik.Elok je sehari sebelum aku start kerja,adik kiosk tudung kol aku.Setelah pikir masak,timbang-timbang buat decision nak pilih yang mana satu,akhirnya aku pilih kerja kiosk.Sebab?Aku rasa aku lebih perlu asah communication skill (jurujual mesti la dapat improve communication skill kan,hoho) berbanding skill basuh and gosok baju + gaji ok walaupun kerja lebih masa dari dobi,tapi aku rase kerja tak penat macam kerja kat dobi.

Hari ni dah masuk hari ke-3 aku kerja..agak teruk la pagi tadi ,sebab aku sorang-sorang terkial-kial bukak kiosk. Aku tak berapa cekap lagi nak bukak kiosk,besi sangkut terjungkit sane sini(jual tudung banyak besi sangkut),sampai time ade customer pun aku tak siap2 lagi.Siap customer kene tolong aku pegang,ngeh3...nak buat camne,malu tak malu terpaksa mintak tolong.Sampai terputus tali sandal and luka jari,huhu.Takpe,mula-mula kan,lame2 da biasa.

Yang paling best,bos baik.Baik sangat2..Dari hari first belanje aku,serba salah dibuatnya.Dalam 3 hari ni,tiap2 hari belanja.Hari ni,macam biase ptg2 belanje mkanan ringan2,malam family die belanje makan lak.Aku pesan yang murah2 la,segan kot nak order mahal2..Dorang tak nak terime.Tadi aku ingat nak pesan air sirap,die ckp "takkan air sirap je?laici minum?"..Adoi..Makan plak,aku ikut je la anak2 die makan,nasi goreng daging merah,tapi aku tukar nasi putih.Dari mula dia duk perhati aku makan,tak puas hati aku makan kering mcam tu je.Asyik offer aku tambah telur dadar.Tak cukup tu,dia suruh anak dia tambahkan daging untuk aku..huhu,kesian anak die. Tadi plak die suruh aku ambik shawl kat kiosk tu untuk aku pakai,free je.Die offer shawl baru yang rm20.Aku segan yang rm20,aku amek la yang shawl rm10 je,aku bagi alasan aku tak reti pakai jenis rm20 tu.Lepas tu die kasi 2 shawl + 1 inner.Aku sangat-sangat serba salah,sebab aku baru 3 hari kerja,tapi bos layan aku macam aku dah lama kerja,huhu.

Kedai sekeliling pun ok,pekerja2 kat kedai depan and tepi kiosk baik cume aku tak ramah sangat,huhu.Aku harap aku dapat buat yang terbaik la.Kalau sales naik,dapat komisyen lagi,hehe,..Bulan puasa,cepat dtg!!

23 June 2011

Sedikit-sedikit,lama-lama jadi bukit

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, June 23, 2011
Reactions: 
5 comments
Alhamdulillah.Setelah beberapa kali berusaha mencari kerja part time,akhirnye ada jugak yang sudi ambil aku bekerja.Untuk pengetahuan semua, Sabtu ni aku akan mula bekerja di sebuah pusat dobi dekat2 rumah aku ni.


Siang tadi aku pergi la jumpe owner dobi ni, sesi interview sebenarnya,tapi lebih kepada berbual-bual .She is very nice,pekerja kat situ pun sangat friendly.Aku agak dissapointed sebenarnya masa dia bagitau gaji,tapi menyedari kawasan aku ni kawasan luar bandar je,mana nak dapat gaji yang mahal (mahal ni bukanlah mahal beribu,mahal taraf part time la yang aku maksudkan) dan aku dah malas nak tunggu panggilan yang belum tentu aku dapat,jadi aku terima je.Dalam kecewa pun,aku still tunjuk semangat nak kerja depan owner tu,huhu, untuk kebaikan masa depan (kejadah??)Sikit2 pun rezeki kan?Sikit2,lama2 jadi bukit.

Gaji aku probably the lowest la antara kawan-kawan aku yang dah bekerja part time sekarang ni.Rambut sama hitam,rezeki lain-lain.Tapi,sekarang aku nak berfikir positif je.Mungkin dengan cara ni,aku maybe akan jadi sedikit berhemah kalau nak berbelanja.Ye lah,selama ni tak pernah berusaha nak dapat duit,belanja pun suka hati.Tak cukup main mintak je.Lagi satu,aku akui  menggosok pakaian adalah benda yang paling aku tak suke buat.



Sebab tu kat rumah aku suke pakai tudung indon, biarpun orang asyik cakap aku berusia kalau pakai tudung indon tu.FYI,aku memang takde tudung indon,aku rembat mak aku punye,huhu.Sanggup aku pakai baju kedut seribu sebab malas nak iron,hahah.Just wait and see je la,mane tau aku rajin iron baju lepas keje kat kedai dobi ni.

Ape2 pun,semua rezeki datang dari Allah s.w.t dan yang paling penting,rezeki ni halal.Thank you Allah.

18 June 2011

Macam mana nak detect perempuan ayu yang tak pandai masak?

Posted by SnoW cRysTaL at Saturday, June 18, 2011
Reactions: 
5 comments


Korang pandai masak?Pernah ukur kepandaian korang memasak?Kita dapat tahu seseorang tu tak pandai masak, of course dari masakan dia dan behaviour dia di dapur,huhu.. =p



Macam mane nak tau seseorang tu tak pandai masak??Baca list kat bawah ni, sape makan cili,dialah terasa pedasnye..hahahaahah (gelak jahat)

Pertama, rupe dan rasa masakan korang tak sama dengan rupe dan rasa masakan mak korang.Lagi teruk rupa masakan korang tak normal.Contohnya,sambal patut jadik kaler merah,tapi korang buat jadi kaler kuning/hitam,ngahahaha..

Kedua, masa korang masak tu,serba serbi benda tak kena.Minyak tumpah la,ikan melompat keluar dari kuali la dan sebagainya.

Ketiga, korang menggoreng ikan/ayam sambil pegang hujung (i mean very hujung) sudip tu,dan jarak korang berdiri dari dapur adalah lebih kurang 1/2 @ 1 meter.

Keempat, orang yang makan masakan korang tu tersedak,tergamam,terpaku dengan dramatik sekali lepas merasa masakan korang.Bila korang tanya "sedap tak?",dorang tunduk / buat muka toya nak carik jawapan.And dorang tak dapat nak habiskan masakan korang even 1/4 pinggan pun.

Kelima, korang pun tak lalu nak makan masakan sendiri.

Keenam, korang masak benda sama 4,5,6 kali pun tetap tak menjadi.

Ketujuh,bila korang terpaksa masak untuk ramai orang,korang rasa bingung @ gelabah bila takde bantuan kat dapur.

Kelapan, paling teruk dari semua list kat atas ni,korang tak kenal pun bahan-bahan yang korang nak masak tu.HAHAHAHA

Oke,the end of the list. *************************************

Sebenarnye,untuk kesekian kalinya aku masak sambal tak jadik.Grr,bengang and rasa down,haha..Hari ni,sayur jer kot aku rasa normal.Argh,stress..tak boley kawen lagi ni..sob3,haha

 Sambal ayam yang takde bau harum dan rupe pelik sket dari yang mak& adik aku buat =_=
p/s-ayah aku cakap terlebih rasa rempah


Ikan goreng yang macam baru lepas eksiden kena langgar lori T_T


 Ni je aku rasa normal,tapi takde sedap mane pon..

Sambal goreng kat hujung tu ayah aku yang buat,sebab aku da surrender lepas sambal ayam aku tak jadik..Ayah aku masak better dari aku..huhu T_T


Dengan ini,aku declare yang aku memang TAK pandai masak.Nak kawen dengan chef @ vegetarian la cam gini...~

16 June 2011

Jom Mix & Match XD

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, June 16, 2011
Reactions: 
4 comments
Hi frenz.Kali ni entri aku dipaksa rela oleh cik AH-AH.Meh sini aku cerita,tehah kalau ang tak baca,ak piat telinga...hahaha.

Siape kat sini yang suka shopping??Siape suka shopping,cepat kenyit dua belah mata selama 10 saat.hahaha.Of course la kaum2 cikaro yang selalu dikaitkan dengan hobi hulur duit-dapat barang ni..Aku??Dah aku sejenis cikaro,mestilah aku sangat suke shopping especially baju-baju,tapi tak selalu shopping atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.(Cakap je ang takde duit aimi,sebab tu shopping selalu jadi window shopping  =_=).Eh,aku rasa macam dah pernah tulis pasal shopping sebelum ni..errr,abaikan.

Aku sebenarnya dah lama tak meronggeng kat kedai-kedai baju.Ehem,meronggeng itu bermaksud memborong,muhahaha.Even untuk last MR pre-grad dinner pun tak beli apa2.Jadik,sebenarnya sudah lama tak menyoping,maka logik la kan kalau aku kempunan sekarang.Mak aku pulak haruslah membebel bila banyak baju yang aku beli tak boleh pakai.Ada yang pakai sekali, and ada jugak yang tak pakai langsung after beli.Inilah dia shopper tak sedar diri dan perasan kurus,hahaha.

Meh sini aku bagi tips mengatasi kempunan kalau korang rase kempunan shopping baju .Korang browse je baju-baju kat tenet,print.Jangan lupa print gambar korang yang sesuai dengan saiz baju yang korang print tu.Pastu padankan baju2 tu kat badan korang macam main patung kertas zaman-zaman 90-an tu.Dengan cara ni,mesti korang dapat feeling-feeling try on baju kat fitting room.Muhahahaha..XD

Wei,wei...apa ni??Aku tak buat eh benda2 meroyan macam tu..hahaha.Baik aku buat resume ,ade jugak pekdahnye.Kalau kempunan,aku window shopping online je lah sambil aim baju-baju yang aku rasa berkenan ,dengan harapan cepat-cepat dapat kerja $$$.Browse gambar baju boleh menghilangkan kempunan nak bershopping???Ohh,tidak sama sekali. Ding! Tehah,aku tipu ang je..XD.Aktiviti ni just boleh buat aku lepas gian dan rasa puas je,tapi tetap berangan nak pegi borong semua baju-baju tu..hahaha.

Shopping baju online ni ada pro&cons nya..

Yang baik;
-Jimat masa, just browse, berkenan,terus order,nah..boleh pegi goreng kacang kat dapur and seterusnya tunggu item sampai.Kebanyakan tokey2 kedai online ni akan hantar barang yang korang nak guna post laju.
-Tak payah sesak-sesak jalan jam nak pegi shopping mall dan bengang-bengang sambil maki tuut kat driver lain sebab tak dapat parking.
-Jimat duit minyak kereta/tambang kalau shopping mall tu jauh dari tempat korang.
-Boleh survey banyak-banyak tanpa rasa letih.Dah la,kalau haus kena beli air pulak.Membazir tu =p.Kat rumah,bukak peti, boleh minum air sambil meneruskan aktiviti shopping korang tu.

Yang tak berapa best;
-Kualiti barang yang sampai maybe tak berapa nak memuaskan hati korang.Colour maybe slightly different from what you saw on net.Ya lah,dengan lighting la ape la,nak bagi nampak cantik product tu.(Tapi,some of the shops ada return policy).
-Body type setiap orang berbeza.Yang nampak cantik on model tu tak semestinya cantik jugak atas korang.Kalau korang dah cuba,barulah korang tau mana yang paling sesuai.
-Mudah terpengaruh dengan model-model yang comel,lawa.Kadang-kadang tengok baju tu tak de cantik mane pun,tapi sebab baju tu sesuai dengan model tu,kita pun tertarik,huhu.


Tapi,apa-apa pun,as long as korang percaya dengan seller tu atau pun korang regular customer certain2 butik online,then,its okay la.No problemo.Ni ada dua online shop yang aku rasa best..


Ni pic baju-baju yang aku cilok dari kedai Penny (credit to Pennysonline shop) and certain dari google image.Jom mix and match =D.


                     
        +  
                                                             


+ white inner + or 


 
                             
  +   +

                  
    + 


                             
 +    +

                         
 +  + short brown jacket


                       
 +   + black inner/black short jacket


                                             
 + 


                                       
    +  

                                   
                                   
 +   


                                           
 + white knitted cardigan (long sleeves)

                                                                         
   +   +    black short jacket



                                     
  +  

                                                   
 + dark brown pants


14 June 2011

Despicable Me ada unsur Illuminati??

Posted by SnoW cRysTaL at Tuesday, June 14, 2011
Reactions: 
0 comments
Ini cerita petang semalam.Sebab semalam dah melalut tulis entri lain,jadi aku postponekan entri ni kepada hari ni,huhu.Dah masuk bulan Rejab ,jadik normal la kan pakat ramai dok posa,maklumlah ambil fadhilat puasa sunat bulan Rejab."ehem,Aimi,bulan Rejab tak baik menipu (eh,ustaz mane ajar ni??)".Hahaha..oke2,actually aku puasa ganti je,ngee~.Eleh,aku tau korang pon  mesti tunggang terbalik bulan ni mau ganti puasa.Toksah menipu la kata dah ganti bulan 1 dulu,muhahaha.

Selang dua minit,aku jeling jam dinding.Lepas setengah jam ,memang plastic cover jam dinding tu retak sebab aku tenung macam orang nak cari gaduh.Jarum jam tu macam statik je,tak mo gerakKalau ikut hati aku yang dah lembik macam badan aku waktu tu,memang aku dah pusing jarum jam tu ke angka 7.30 secara manual,hehe..Sebab tak ada kerja,aku berguling-guling ar atas katil,menggeliat,bermalas-malasan macam ular sawa ataupun kucing parsi gemok dalam sangkar kat pameran tu.Dalam keadaan orang tak tentu arah tu,aku bukak la cerita Despicable Me.Dah lama terperap dalam hard disk,dah berulat pon,,euww.Baru hari ni tergerak hati nak tengok.

Ape??Aku ketinggalan??Hehe,aku memang la selalu tertinggal train kalau bab2 movie and lagu2 ni,hahaha...Aiseh,tengok??Intro panjang berjela,padahal aku nak tulis pasal benda lain.Ampunnnnn kan beta yer...=s.

Tak sampai seminit aku bukak filem tu,aku tersentak.Tetiba je ada makhluk comel duk lambai2 sambil memperkenalkan Illuminati Entertainment.Mungkinkah suratan atau kebetulan??Dalam movie ni,banyak sangat makhluk2 halus bermata satu.(bukan makhluk ghaib la wei,maksud aku makhluk kecik2,tiny creatures,ada paham??)



Pada permulaan cerita pun dah ada unsur2 Illuminati,iaitu Pyramid.



Kenderaan yang dorang gune pun macam ade simbol mata kat tengah2.



Kita sedia maklum yang cartoon2 3D ni memang menarik minat kanak-kanak.Kalau orang yang cukup umur lagi matured macam aku ni takpe,tak terpengaruh sangat.Bayangkan kalau budak2 suke character kat bawah ni??


Sebab curious,aku pun google la.Terjumpa 2 forum ,satu indon,satu forum omputeh.Dalam forum Indon tu, 60% percaya tu agenda Yahudi and 40% lagi berpendapat "Lu kecoh apehal??Dah best gua tengok r..." p/s-ayat telah dimodify dari bahasa Indon.Kat forum omputeh pulak,seorang dua je yang ambil berat.Selebihnya tak percaya, and mempertikaikan tuan rumah thread tu seperti "Kalau ade pun,Illuminati tu kacau ke idup ko??"

Bahaya kalau orang tak mengendahkan benda2 macam ni,sebab kita tahu,media cetak,media elektronik,hiburan ni kan senjata utama Yahudi nak conquer dunia ni.Tapi,persoalannya,benarkah filem ni ada agenda tersembunyi Yahudi ataupun kebetulan semata-mata?Tepuk lah dada mana2 yang korang nak tepuk,and tanye minda.Kalau tak sure jugak,tanye kawan2,hehe.

13 June 2011

Kisah part time dan tragedi bas Trans~~

Posted by SnoW cRysTaL at Monday, June 13, 2011
Reactions: 
0 comments
Dah sebulan lebih sejak2 aku meninggalkan usm, dan masih melepak tak buat ape2.Hujung minggu lepas aku dah survey2 keje kosong kat area jitra..memang boleh tahan banyak,tapi semua nak pekerja tetap.Part time2 ni deme tak mboh layang (x mo layan) =(.Kebanyakan mintak aku isi borang dulu,and janji nak call.Banyak kedai aku dah g isi borang,kedai kain,kedai cosway,kedai jamu,klinik,farmasi.Tinggal kerje2 kat bengkel kete moto,jawatan pemandu lori or penggali kubur je yang aku tak isi lagi,muhahaha.Sebenarnya, banyak je lagi aku masih belum isi.Aku cadang dalam minggu ni kalau tak ade jawapan dari kedai2 tu,kene la keluar lagi carik keje lain pulak and isi borang lagi.

Dalam hati rase bengang jugak,mak aih,demandnye kedai2 ni.Sudah la mase mintak tu,ape2 info pun takde.Just iklan "jawatan kosong".Kalau aku tanye gaji ke,bile boleh dapat jawapan,masing2 geleng kepala sampai teleng sebab tak tahu.Haisy,etika mencari pekerja tu takde.Sepatutnye,kat iklan tu kene lengkap la brape nak bayar pekerja, berapa jam keje,and jawatan ape yang ditawarkan tu.Kang aku nak mintak jadik jurujual,tetiba jadik tukang cuci toilet lak,hahaha.And pekerja2 yang in charge bahagian keje kosong ni sepatutnye tahu la ape2 info yang nak bgtau kat si peminta sedekah kerja macam aku ni.Nak tawarkan kerja pun macam tak ikhlas,mane la pekerja2 nak ikhlas berkerja,tak gitu??Hmm,ape2 pun terpaksa bersabar je la.Berusaha dan tunggu lagi.Rezeki takdenye nak bergolek2 turun macam couple2 filem hindi yang syok duk berguling2 turun bukit kat taman mase nyanyi lagu Kuch kuch hota hai tu.

I AM 
SO,

Ape2 pun,sementara tengah free ni,baiklah kite memanfaatkan waktu2 ni dengan buat keje2 tak pekdah seperti bermukabuku,tengok movie,main game etc,hahaha.Bile dah kerja,dah tak berape free nak wat mende2 ni,tambah2 kalau kerja shift or kerja berbelas2 jam dalam sehari.



P/s: Best gak kan kalau tetibe hujan duit or aku ade mesin cop duit kat rumah,muhahhaha.

*******************
Sejak2 duk rumah aku agak banyak la minum air masak ,memandangkan mulut aku kering dan menggelupas.Aku minum 8 gelas macam yg disarankan la..takde banyak macam cina yang duk usung bekas air besar pi balik kelas tu.Tapi,still menggelupas gak bibir aku ni.Yang tak berapa nak best,asyik g toilet setiap sejam.Adoi..dah longgar aku rase injap uretra aku ni.Kalau kelas 2 jam ni,mesti tergedik2 dah berapa kali dalam ekon sebab asyik nak terkencing.Silap2 orang ingat aku wat tap dance dalam kelas,hahahaha.



Teringat mase aku on the way balik Kedah mase interview kat Kelantan hari tu.Bas tu berhenti lama kat Tanah Merah.Mase tu dah terasa nak terkencing,tapi sebab mase bas tu berhenti,aku tengah tido,macam malas nak g toilet.Selalunye aku akan tido smpai bas tu berhenti rehat kat Gerik,tapi kali ni aku tak dapat tido.Perghhh,azab aku tahan kencing dalam bas Trans tu.Abes setiap saat aku menyumpah2,tapi dalam hati je la.Tingkap bas pun aku bantai je tumbuk,hahaha.Kalau orang tengok aku time tu mesti kata aku sawan,haha.Naseb baik seat belakang sekali.Tapi kan......teng teng!!Tetibe je aku perasan pakcik driver spare tu berdiri kat belakang seat aku (muke pintu tempat pemandu tidor untuk bas double decker ).Aku pun menghentikan tindakan aku serta merta.Hahahah.Ehem,dalam hati  "eh,pakcik ni nampak ke aku duk ketuk2 tingkap bas ni ??" LOL.Lagi parah keadaan bila bas ni sampai Gerik lewat.Bukan 10 minit,tapi hampir 2 jam lebih.Cramp pundi kencing aku...huhuhu.Yang aku musykil, aku tak minum air langsung pagi tu,dan bas tu pun tak de sejuk sangat.Adoi,stress je mase tu,hahhaha.Sabor aje la.Moral of the story,kalau dah terase nak kencing tu pegi je le..Jangan malaz2..haha  ^_<

12 June 2011

Hana Tajima??

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, June 12, 2011
Reactions: 
0 comments
Sape tu Hana Tajima?haha..rasenye da ramai yg kenal..aku pun dah lame dengar name die and tgok die kat tv.1st time dengar dr blog Sue-Anna Joe.Tp mase tu ak kagum sebab die dpt jadik designer yg brjaya pd usia muda..Balik baru2 ni,mak aku kasik pashmina..tapi cam bese la,tak reti pakai..just tau pkai shawl biase je..Dah lame gak bagi,and pashmina tu jadik khazanah je dlm wadrobe aku,huhu.Tapi semalam,tetibe rase nak browse youtube carik tutorial pakai pashmina ni,then trjumpe tutorial hana tajima ni.Wah,tengok die dekat2,memang cantik pun,and die  menutup aurat..huhu.

Kenape skarang ni tetibe aku rase cam admire die?Sebab mase duk google2 pasal hana tajima ni,aku baru tau die peluk Islam 6 tahun lalu,pade umur 17 tahun.Ayah die japanese,mak die britain..wohoo,mau x lawa.Name penuh die Hana Tajima Simpson kalau tak silap.Aku sangat kagum sebab die berminat kt islam pada zaman2 remaja,dimana remaja2 lain tengah meronggeng.Die cantik,blaja fesyen and duk kat UK.Tapi,hidayah Allah still sampai kat die.Kalu remaje non-muslim lain yg cntik cam die ni,msti sebok2 g clubbing kan..hahaha..And semua design die sumer loose,x de nmpak neck,besar2..of coz gaye die pkai pashmina tu,da ramai yg ikut kan,huhu..

Mungkin lepas ni ak boleh try pkai shawl/pashmina style die..hahaha.(Ceh,muke bulat pun ade hati nak pkai cenggitu,hana tajima takpe la,dagu die tajam)..ngeh3..

p/s-entri ni dah lame terperam dalam draft,trtangguh nak publish sebab tak ley upload gambo.Skarang da rase malas nk upload gambo..huhu..
 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei