Followers

There was an error in this gadget

14 August 2014

Cahaya di sebalik setiap awan yang gelap~~

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, August 14, 2014
Reactions: 
1 comments
Salam 15 Syawal to all.

 Sekejap je masa berlalu. Rasa macam baru semalam start puasa. Hari ni dah masuk pertengahan Syawal. Raya tahun ni so-so je la, stress sebab baju raya tak menjadi. Hantar dari sebelum puasa, alih2 macam tu hasilnya. Dah tau dah, memang tailor tu buat kerja last minutes, Anggap je lah itu rezeki dia, cuma next time rasanya beli baju siap lebih baik.Rasanya masih belum terlambat untuk aku ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin. Rumah terbuka pun masih lagi aktif,tapi makan tu berpada-pada lah ye. Jangan asyik nak melantak je,karang naik 20kg, menangis tak berlagu.

Balik kampung pun sekejap je, tapi yang specialnya kali ni, aku bawak ehhhemm, encik abam balik kampung skali.First time kot, saje je nak tengok respon family,teheee~~~
Sempat jugakla bawak encik abam merayau-rayau kat negeri cik siti wan kembang tu.Gambar?? Huhu, tak ready lagi nak letak pasal klo tak letak pun dah banyak gosip2 liar, kalau letak memang bertambah femes kitaorang,hehe...Tak sangka jauh betul gosip pasal relationship kitaorang,smpai ke selatan nun...

Skip pasal raya, seperti yang dah disebut dalam entri yang lepas, bulan 9 ni, aku akan kembali bergelar pelajar. Kali ni secara officialnya akan sambung master di UKM, dalam jurusan Master of Sc (Radiation&Nuclear Safety). UM keluar result dua hari lepas, and selepas beberapa siri mempi ngeri, ternyata mimpi jadi kenyataan. Aku memang la tak terpilih untuk berada di kalangan insan yang hebat2 dan beruntung utk sambung di UM. Tapi,aku redha,mungkin tuhan dah atur perancangan yang terbaik untuk aku.Memang cita-cita nak jadi physicist dalam bidang Radiotherapy, tapi masa degree dulu main-main. Kesannya sampai sekarang.Kepada adik-adik yang kebetulan singgah kat sini, meh akak nak bagi nasihat sikit. Hargai masa belajar yang ada, setiap sen yang dibelanjakan masa study, dan buat apa pun mesti sungguh-sungguh. Percaya la,apa yang kita buat sekarang akan menentukan masa depan kita.Rezeki selepas master aku serah kepadaNya.

Sekarang ni,just nak lapangkan dada, prepare mental & fizikal untuk menghadapi hari-hari seterusnya. Yang lepas tu,lepas la.Pandang ke hadapan lebih baik.Ye dak?

p/s: Template blog ni dah kena tukar,berzaman pakai..tambah2 gambo tu,nmpk benor nipunya..kena buh gamba yg dah bam bam,hehe...dalam usaha nak kurus balik,wish me luck,k..


24 July 2014

Perlu kah ikhlas dalam mencari rezeki?

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, July 24, 2014
Reactions: 
4 comments
Salam Ramadhan kepada semua.

Terlampau lama rasanya tak jenguk ke blog ni. Kalau blog ni rumah, agaknya dah berhabuk, bersawang, dinding reput kena mamah dek anai-anai. Tuan blog pun dah banyak berubah, dah naik 15kg, pinggang dah naik 4 inci, and yang paling penting dah matang kot. Ye lah, dah 3 tahun tinggalkan alam belajar. Dah 2 tahun
mengharungi pahit manis bersama ECT.

Sebenarnya memang teringat nak update blog, sentiasa ada benda nak tulis, tapi masa tak mengizinkan. Dah masa free guna untuk g lepak, tidur je, mana nak free cik kak oi..

Satu benda yang bermain-main kat fikiran aku kebelakangan ni adalah punca rezeki. Orang cakap, kalau rezeki tu berkat, maka gaji kita akan sentiasa cukup regardless berapa tanggungan, keperluan sehari-hari. Tapi kalau tak pandai bersyukur, gaji sepuluh ribu pun merangkak nak cari side income.

Itulah yang aku kira terjadi kat diri aku. Bezanya aku dua tahun dulu dan sekarang.

2012
Masa ni baru dapat kerja. Aku memang sangat komited dengan kerja, passionate involve dalam aktiviti , bersungguh-sungguh tolong budak2 ni nak berjaya, kerja lebih masa tu tak payah cakap la. memang tak kisah datang luar waktu kerja. Bangun tidur, teringat apa yang nak buat, nak cakap kat budak2 ni.. Nak tidur pun fikir dorang jugak. Kadang2 sampai mimpi. Pernah sekali cuti raya seminggu, 3 hari first tu mimpi dorang je. Itu baru cerita pasal kesungguhan aku bekerja.

Hal kewangan? Masa tu gaji lebih kurang je dengan sekarang. Komitmen pun lebih kurang.. loan lereta, laptop,duit kut (main 2 nama)
Setiap hujung bulan masih dapat shopping cardigan 5-6 helai, and mesti ada baki seratus.

2014
Banyak perubahan kat tempat kerja termasuk pelajar2. Aku pun memang dah plan nak sambung belajar dari 2013 lagi. Jadi orang cakap separuh hati mungkin dah melayang ke tempat lain. Cuba untuk buat yang terbaik sebelum aku melangkah ke alam belajar sekali lagi bulan Sept ni..tapi bila aku dah tak produktif, tak semangat, itu bukti aku tak boleh tipu diri sendiri. Tengok budak pun kosong je, tak boleh nak bonding, takde chemistry macam dulu.

Kedudukan kewangan? Dengan gaji yang naik sket, still ada loan kereta, sewa rumah dan smartphone (dua-dua x smpai seratus pun), debt laptop dah setel n kut dah x main..
Bezanya, aku JARANG ada duit lebih hujung bulan. Kadang2 terpaksa keluarkan simpanan ASB, atau pinjam duit tengah bulan.To my surprise, aku dah jarang beli baju..mungkin banyak habis kat makan kot,hehe.

Kesimpulannya, keikhlasan sangat penting dalam mencari rezeki. Aku harap aku dapat bagi 100% komitmen    dalam sebulan terakhir ni, walaupun banyak persediaan yang perlu aku buat untuk sambung belajar, teruatamanya dari segi kewangan. Wish me all the best ya..

P/s : Yang dah kerja stable tu, jangan lupa bayar PTPTN k, =p


                                                (en google, pinjam gamba ye nak tepek kat blog)



 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei