Followers

There was an error in this gadget

04 May 2010

KDO

Posted by SnoW cRysTaL at Tuesday, May 04, 2010
Reactions: 
KDO?Ape tuu?Bukan Kris Dayanti Organization tau...tapi Kelab Diet 0nline...haha
Dah lama tak bercakap pasal diet kat sini,update blog pun jarang2..Tapi entah mcam mana terjumpa tadi..terus register,dengan harapan dapat bantu aku diet..Dah aku ni spesis makan  cam monster kat rumah..Kat kampus la klau ak nak kurang makan pun..Tu pun tetap bnyak gak..mksudnya?kat rumah berganda la..

Jadi,aku nak kongsi info sikit....tp yang mana2 terlintas kat otak aku stakat ni jer la.1st skali,kita kena tanya diri,kenapa nak diet?Atau dalam kes aku, aku spesifikkan kenapa kita nak kurangkan berat badan@inci?(p/s:diet tu bole trbahagi kpada diet tmbah berat,diet kurang berat,diet maintain berat,diet based on pnyakit etc.)

Bagi aku,sebabnye....
- nak badan fit,bukan stakat kurus,tapi skin mnggeleber..
-memudahkan proses shopping baju
-elak pembaziran(sbab aku jnis mlas try n x reti anggar saiz bju).Bju yang ak rasa da lebar dan bersize medium,rupanya kecik bila aku pakai..pastu x pkai..membazir kan?
-elak pnyakit(yg ni mak aku pesan)
-Tingkatkan keyakinan(point yg skema n typical,tp agk penting)

Jadi,untuk yg dah berkahwin,bertunang@ sedang bercinta..pastikan niat nak kurus anda tu bukan sebab pasangan.Mengikut majalah Rapi,diet untuk memuaskan hati pasangan adalah sebab terburuk untuk berdiet.Kalau bf sebok2 suruh kurus,tinggalkan jer..mksudnya dia tak terima korang sengan seadanya lah tu.Kalau untuk suami,boleh consider lg,memandangkan islam mnyarankan berhias untuk suami kan.Tp,jngan over2 dah la.Yang penting,kesihatan!

Diet pulak mesti la combine dengan exercise..tak kisah la jenis ape pun,ikut korang..diet penting untuk kawal nutrisi n control kmasukan lemak,carb etc dalam badan,tp exercise perlu untuk membentuk muscle and beri shape pada badan,selain menguatkan jantung dan stamina.Jadi,untuk anda yang nak tonekan lagi stomach,thigh,hips,arm..senaman 'weightlifting' sangat disarankan.Tak salah sediakan a pair of dumbell kat rumah@bilik kan?(jgn jadi cam aku,beli simpan jer...mm,kena guna nanti)

sebab barang kat bilik aku tak kemas lg,entri ni akan disambung...

note:aku bab bg info mmg laju,tp nak laksanakan susah..jadi entri ni adalah untuk naikkan smangat aku...ngee,buat kawan2,sila jangan jemu dengan crita2 diet tak mnjadi aku ni~

0 comments:

 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei