Followers

There was an error in this gadget

27 February 2011

CNY night was awesome!!!

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, February 27, 2011
Reactions: 
0 comments
Sebenarnya entri ni dah lewat satu hari,tapi nak jugak tulis.Ni sume gara2 report qa aku tak siap.Terpaksa mengadap report sampai muntah hijau,baru la dapat update pasal event yang ktorang pegi kelmarin dulu ni.

Tahun ni aku gagahkan jugak kaki pegi malam cny ni.Sepanjang 4 tahun kat USM ni,ini la 1st time and kali terakhir jugak ktorang pegi cny.Harga tiket RM12 per person,tapi berbaloi rasanya.

Ape yang best kat sane?

1.Memang dorang buat grand abes~Dari hiasan2,performance and leng loi2 yang dress up abes utk cny ni.Banyak cheong sam and dress yang kiut miut.Actually,mase cny break(mase mid sem) ari tu,aku dah survey cheong sam and samfoo2 yg ade kat supermarket.Tapi,entah mcam mane bole bertukar fikiran tak nak beli pulak..huhu.

Leng loi dari kelas aku,Adeline.

Secara overall,persembahan berkisar tentang evolution kehidupan manusia.Dari cerita Dewa Nu Wa mula mencipta manusia daripada selut,smpai ke zaman dewa2 bergaduh dan membawa kpd perpecahan manusia2 ciptaan Nu Wa tu,then ke zaman manusia sanggup membunuh manusia untuk dijadikan korban untuk dewa2,sehingga ke zaman Cina berhijrah ke tanah melayu,zaman perang dunia ke-2,and kembali aman seperti zaman sekarang.

p/s :Persembahan tarian and yoyo(btol ke yoyo menatang tu?) dorang mmg cool.And suke jugak nyanyian yg last tu..

2.Makanan bukan calang2,tempah kat hotel tu.Tak main la katering biasa,ngeh3...

3.Dorang siap buat pameran lg kat belakang dewan..rajin betol.

At first,makanan tu dapat seciput jer.Memang tak puas hati,rase macam tak berbaloi bayar rm12.Iye la,makan setakat lekat celah gigi.Tapi,ak tengok eca,uteh,eton dengan smangatnye beratur untuk kali kedua,aku pun join la.Alhamdulillah,yg round ke-2 ni,pekerja hotel tu letak bnyak plak lauk(agaknye nak abeskan baki makanan) ,smpai rase tak larat nak abeskan (yg 1st round tu budak usm yg serve).

 Muke puas hati dapat makan utk round ke-2

Sebab nak makan je,dah miss 2 persembahan ; crosstalk and choir...haha. Rasa tak best makan dalam gelap,so terpaksa keluar jugak.

 Menunggu persembahan bermula.

Dorang siap bagi booklet lg untuk tentatif malam tu (and of coz la bnyak iklan2 sponsors dalam booklet tu).So,boleh bayang la bajet dorang yang agak besar,tapi sebab sponsor bnyak..boleh pejam mate je la dengan angka banyak2 tu.



 Lukisan2 yang cantik malam tu.

 Bergambar dengan salah seorang budak yang naik stage malam tu.

Tak sure nak panggil ape budak ni.Performer kah??Sebab dia naik and lambai2 je atas pentas.Tocang dia tu mengingatkan aku pada character Na Zha,budak nakal dalam citer klasik cina.

Fire crackers XD


Gong Xi Fa Chai!!!

Aku memang salute la sume yang terlibat dalam menjayakan cny ni.Banyak sponsor yang dorang dapat.Maybe sebab rajin mencari.Tengok tiket pun gune kertas mahal,banner pun printed.Mane main gune cat2 pelaka ni..haha.Sanggup dorang buat kereta kebal gune kotak2,and arnab2 gune dawai2,isy3.


Bergambar di kereta kebal kotak and hiasan2 near the entrance.

Aku tengok tiap2 malam chinese2 tu mengadap arnab dawai tu kat bawah dm4.Latihan untuk performance pun aku tengok ambil masa yang lame.Memang kagum la dengan komitmen and usaha dorang.Kalau aku jangan harap la tiap2 malam turun spend masa nak buat hiasan2 tu sume,ahaha...Kalau ambil aku jadik participant untuk ape2 event,konpem hancur event tu..hahaha.


Tapi,errrr......


troli mydin ni bile dorang nak hantar balik mydin???Lame benor aku tengok bertapa kat kawasan desasiswa ni..ehehe

24 February 2011

Penang Trip 2011-1st day

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, February 24, 2011
Reactions: 
1 comments
Seperti yang telah dirancang, aku,eca,tika n eton dah pun selamat menjejak kaki di Penang,Pulau Mutiara hujung minggu lepas,ngee~!!Kalau ikut plan asal,8 orang yang pegi..tapi ramai tarik diri last2 minit sebab tak dapat green lite,huhu..Percaye tak,mase beli tiket tu,eton sorang je yang dapat permission dari mak die...ak n tika lepas beli tiket baru bgtau..haha.Eca lagi rock,malam nak naik bas baru tepon mak dia..haha,punya la nak pegi jugak Penang tu.

Pg jumaat,dalam jam 4.30am ktorang dah sampai Butterworth.Giler ngantuk,3 jam je dapat tido sebab ade mak cik buat bising dalam bas..cakap tepon pun loudspeaker,adoi,macam nak bg satu bas cakap dengan whoever yang kat hujung talian tu..haha..






Muke mamai sorang2 atas feri...dalam jam 5.15am.Mamai2 pun nak jugak posing~ 

Smpai je seberang(Penang island),ktorang trus bergegas g mandi kat tandas awam...hoho..bukan selalu neh..


Eca yang kelaparan mase tunggu bas~
makan slow2 mak cik oi...kang tercekik...haha

1st destinasi:Bukit bendera.
Guess what??Stesen bukit bendera tu sebenarnya dah tutp stahun yang lalu sebab tengah undergo renovation.T_T


wajah2 kecewa setelah menempuh sejam perjalanan untuk sampai di bukit bendera.

Sebenarnye bukan kecewa,lebih kepada blur..sebab tak tahu arah tujuan,hihi...
Dalam pade tu,en ludfi(technologist yang kteorang kenal mase LI) call..huhu.Actually,pagi tu kiteorang sepatutnye jumpe dia kat bukit bendera..Nasib baik dia suggest pegi ke Kek Lok Si Temple,sebab alang2 dah smpai sane kan..and janji nak amek kteorang pkul 11.

Ingatkan dekat,rupa2nya dekat sebaldi jugak la berpeluh untuk smpai kat Kek Lok Si tu.Mendaki beb!


Backpackers yang gigih merentas hutan~

Akhirnye sampai,

.




 

Turun je dari Kek Lok Si,perut memang dah buat pancaragam lagu hindustan dalam perut.Rancak je..Nak telan sandwich yang kteorang bwak dari semalam tu pun dah rasa muak.Ape lagi, pegi 7e,beli megi + air kotak ,then makan kat bus stand sambil tunggu en Ludfi dtg pick up kteorang.7e je la yang selamat pun.Kat kaki bukit temple Kek Lok Si tu adalah Pekan Air Itam.Pekan ni merupakan pekan orang Cina.Serius rase macam kat negare asing,dah la nak menempuh kawasan2 banyak2 anjing lagi,kedai nak beli makanan pun 7e je la yang boleh diharapkan.

p/s:Gamba makan megi kat bus stand yang macam pelarian tu eton blum transfer.Adoi,rugi2..haha..

Tengah hari g check in.Yang lawaknye,booking motel lain,check in motel lain.Nasib baik jugak ade En Ludfi,kalau tak ktorang tak tau kawasan motel yang kiteorang booking tu kawasan 'panas'.Tak selamat.
Thanks bebanyak sebab sanggup fetch kiteorang kat bkt bendera wlaupun hari tu hari bekerja.Bile orang office tepon,terpaksa la en Ludfi jawab 'pergi ambek anak'..haha.

2nd destination:Area2 jalan ke Teluk Bahang.
Waktu tengah hari ni dah terasa sangat penat,sebab tak cukup tidur atas bas + mendaki naik Kek Lok Si + berhimpit2 dalam bas dengan budak2 sekolah.Ingat ke bdak2 tu tinggal kat area2 Georgetown,rupe2nye ade je yang sampai Tg Bungah pun tak turun2.Ape kejadahnye g skolah jauh2..isy2..

1st,kteorang turun kat toy museum.Dulu dah pernah pegi,tapi sebab nak teman eton,layan je la mainan2 tu.Then,singgah masjid terapung area Tg Bungah utk solat.Solat nyer 5 minit je,tapi zzzzzzzz smpai pukul 5 dalam masjid.Memang letih.


Masjid Terapung Tg Bungah
(p/s : Laksa kat depan masjid ni sedap woo)



Muke2 penat baru bangun dari tidur

Petang tu,kiteorang just g bersiar2 kat Bt Feringghi,tengok orang ber'parachute' and ber'banana boat'.haha..Best giler..teringin je nak join ,tp apakan daya..kocek kiteorang takde la tebal mane pun.Berjalan2 sambil ber barefoot kat gigi air memang best,tapi yg slack nye,ade tapak kaki anjing..Satu hari ni,memang tak boleh lari dari anjing.Yang kat kek Lok Si tu sikit punye dahsyat nak menempuh 4-5 ekor sekaligus..isk3..T_T

3rd destination : 1st avenue (shopping complex)
Yang ni saje je nak buang mase,haha.Sebab malam2 tak nak pegi jauh2 dari guesthouse kiteorang.Ingat nak g karaoke + tengok wayang.Sebab karaoke mahal,jadik kiteorang tengok wayang je.Itupun mahal jugak dari biasa sebab couple seat.Best sebab boleh berbaring atas bean couch yang sangat empuk.Ehem,peringatan!Tak sesuai untuk kapel2 sebab terang2 boleh menyebabkan orang terjerumus buat maksiat(walaupun aku rase seat tu memang untuk kapel pon).


Seperti biasa,gamba front view couch tu masih belum ditransfer dari henset eton.Jadi,yang ini je yang ade.Macam jakun kan??ehehe,kebanyakan orang dalam pawagam mase tu pun sebuk berposing sane sini sebelum wayang start,jadik xder la nmpak jakun sangat,or semua pun sebenarnye macam jakun..ahaha..(ape la aku merepek ni).

Kuar dari 1st avenue kul 11.And kiteorang tak tau arah mane nak balik ke guesthouse.Sebabnye,siang td kteorang blah dari guesthouse lepas check in dengan kereta.Jadik,x cam jalan.Abes sume google map,gps bukak,tp mcam pening.Kol en Ludfi tak dapat,last2 kol en Amir.Nasib baik la eca ade boleh tlong call kan,ehem~~sakit tekak pulak.

Akhirnye,smpai jugak ke guesthouse(itupun terpaksa menempuh 2 ekor anjing depan guesthouse tu).Tibe2 en Ludfi kol ckap dah smpai kat guesthouse(rupe2 nye dia msej td aku tak perasan).Memang salute la,risau punye pasal,sekejap je dah smpai semata2 utk tolong kiteorang.Alang2 dah smpai,ktorang pegi la kuar minum2 kat restoran kapitan.Aku bukan minum je,makan skali..ahaha..sedapnye tandoori+ garlic cheese nan + garlic butter naan.1st time aku makan roti naan yang sangat sedap.Tapi,sedap2 pun kopak jugak la rm8 utk roti naan n ayam tandoori tu.Agak mahal tapi berbaloi kot.



p/s:gamba rompak dari google.Tapi,memang sejibik la rupenye yang kiteorang makan kat kapitan tu...

Masyukk giler makan tengah2 malam,pastu balik pkul 1 pg.Isk3,kolestrol sume ni...
Dlm kul3 pg,sume dah berdengkur,tidur tak sedar diri smpai pg..Subuh esoknye pun sbuh dinasour, 7.30pg..huhu...

Mane2 gambo yang belum diupload akan diupload kat blog budak perasan comey ni..
(memandai aku je..haha,tak kire,ang kene upload jugak pet)..




16 February 2011

Saye memang suke wat bnda2 merepek ni~

Posted by SnoW cRysTaL at Wednesday, February 16, 2011
Reactions: 
4 comments
Dah lame aku x tulis blog...rase mcam otak pun beku mase menaip.Tapi,memandangkan aku di tag oleh hanim n teah,jadik ak merajinkan diri menulis.(bab2 merapu rajin jer,bab lain?hampeh)

25 random things about me

1.Aku tersangat lah self-conscious.Aku slalu rase stiap tindak tanduk aku akan dijudge oleh kengkawan dan juga public.

2.Tak pandai marah sambil mnghambur.Marah aku,diam n muke stress je kot.Klau aku bersuara time marah tu,lebih kpada berleter kot..Tapi,aku cpat recover klau marah...so,klau aku diam tu ,keep going je brckap ngan aku,sbb lame2 ak dah lupe ak tngah marah..

3.Tak minum susu tepung, and tak suke buah2 import.Paling x suke,oren..Suke buah2 tempatan seperti pisang and ciku..hehe

4.Aku seorang yang suke mnyepahkan barang2..

5.Mempunyai habit tidur yang sngat buruk seperti menampar,menendang,memeluk and menghimpit orang sebelah.(tanye eca,dia bnyak pengalaman tidur sbelah aku hari2).Oh ye,and kuat mengigau jugak..(nenek ak pn ade habit ni jugak,sah2 aku dpt habit ni dr dia)

6.Kalau aku amek mase lame mandi tu,jngan tertipu.Takde maknenye 45 mnit ak bersiram bawah shower,Maybe 30 mnit aku menari,15 mnit je mandi...hahahaha

7.Selalu lewat g klas.Dari zman skolah,matriks,smpai la universiti..Mase matriks,ade budak skolah aku tegur ..("amy,ang x pernah berubah")sebab aku sntiasa lewat g klas..Mase skolah dulu,x pernah srapan kat dwan makan sbb lmbat.And biasanye,ak x kan ikut jalan yg org ramai lalu pagi2.Pada aku,biar jumpe pk hem,jngan trjumpa pengawas,haha.Sebab tu aku akan lalu depan lalu bilik guru and berjalan sama ade seiringan atau blakang cikgu,so that ak tak nmpak mcam lewat g skolah.Konon2 pegi jumpe cikgu la pagi2...

8.Klau tengok citer yang touching2,mmg cpt berair mata..tu kalau tngok sorang la...klau tngok rmai2 blum pernah lg stakat ni..

9.T-shirt dalam wadrobe aku bnyak  kaler merah,oren,hitam dan pink je...takde biru,hijau,putih,coklat....

10. Darah jenis B -.Stiap kali g derma darah aku akan dengar org ckap..
                               "mahal darah awak ni"
                               "dalam brapa ratus ntah,sorang je darah b- ni"
                               "awak darah b- yer "
   dari kaunter check hemoglobin tu smpai la ke tmpat nurse tu.Mase 1st check jenis darah dulu,doctor tu amek darah aku 2 kali,sebab nak confirm jenis darah.Yang peliknye,ak tak rase darah ni jarang2 sangat pun,sbab rmai je yang aku tau kat usm ni ade darah B-.Atau mungkin beberapa kerat orang yang berdarah B- ni happen to be org yang aku kenal.

11.Antara nama2 panggilan aku ialah aimi,amy,mi,nad,nadirah,mimi,along...

12.Stakat ni injury paling serius yang pernah aku alami hanyalah patah tangan(sebab jatuh tangga),and tak pernah lagi kena jahit akibat luka.

13.Sejak ambik lesen ni,dah 2 kali langgar knderaan lain waktu malam.Sekali kereta,sekali motor..trauma jugak mula2,tp sebab kena paksa dengan mak bapak,terpaksa drive jugak sperti biasa.(Alah,mak aku tu sbenarnya nak suh aku jadik driver dia time cuti2)

14.Sentiasa ade masalah kewangan setiap sem akibat perangai ak yang suke berbelanja merepek2..

15.Tak selesa keluar kalau tak pakai deodorant.Kalau dah turun bawah,sanggup patah balik ke bilik semata2 untuk pakai deodorant.Tapi,tak berapa suka pakai minyak wangi(memang jarang pakai pun)

16.Suke aktiviti outdoor(lasak) jugak walapun aku ni kategori tak lasak and lembik.Tapi,aku kureng pegi aktiviti sperti mendaki gunung sebab aku tak suke mnyusahkan orang,memandangkan stamina aku sngat lemah.Kalau panjat dengan geng2 sndiri je, takpe..

17.Tak berapa suka tengok kartun/3D...certain2 katun jer aku tengok,eg:spongebob,totally spice,cat n dog...

18.Drama bersiri omputih yang aku suke ,tak tahu lah kenape..mesti berunsur demon..haha.Yang paling aku suke charmed, reaper n supernatural..

19.Kalau rancangan realiti plak,rncangan feveret aku ,American Next Top Model..walaupun next top model kat ngara lain bnyak lg yang cantik2,tapi bagi aku ANTM la yang the best.

20.Agenda 1st utk diri aku lepas dpat gaji 1st nanti,bukan lah beli enset,baju ke...tapi agenda aku ialah memakai braces(skarang tak mampu).

21.Aksesori mekap yang aku rase penting utk aku, plg basic...bedak compact,eyeliner n lipbalm.Rajin sket,mascara..Lipstic(Actually lipstic ni x gune pn klau aku pkai.Sebab aku ade habit ketap bibir.Sejam kemudia mmg ilangla kaler lipstic tu),eyeshadow,blusher,foundation,eyebrow liner(eh,btol ke name menatang ni?)klau x de pun x pe.Tapi kalau dah dtg mood malas,nak tempek bedak pn malas.

22.Suke bace novel2 lame,seperti novel2 lewat 80-an @ 90-an.

23.Dah 10 kali pindah rumah setakat ni.Tapi,tahun lepas adalah kali pertama ktorang 1 family tinggal kat berek polis.

24.Mempunyai impian untuk melancong ke seluruh dunia (aku memang kaki jalan2,nak wat cane..dah ade tahi lalat kat tapak kaki)

25.Alergik dengan angka.Dulu2,nk wat soklan math,mesti ade minyak cap kapak kat tepi.Skarang ni pun,klau nak congak math skolah rendah pun fail (bahana pkai bnyak sangat calculator)


Ok.skarang mase mengetag orang.

aku tag sume orang yang bace post ni,classmate2 aku yg blum post mnde ni lg,dak2 usm yg lain dan jugak adik2 ku sekalian.

Once you have been tagged, you are supposed to write a note
with 25 random things, fact, habits, or goal about you.
At the end, choose 25 people to be tagged.
You have to tagged the person who tagged you
If I tag you, its because i want to know more about you

Okeh,setel akhirnye..

p/s :aku x sure la btol ke x dorang ni tag aku..ngeh3.Mane la tau ade cik snow2/Amy yang lain ke?Tp aku nak wat jugak,sebab mnde2 mrepek ni aku laju je..hee

 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei