Followers

There was an error in this gadget

24 February 2011

Penang Trip 2011-1st day

Posted by SnoW cRysTaL at Thursday, February 24, 2011
Reactions: 
Seperti yang telah dirancang, aku,eca,tika n eton dah pun selamat menjejak kaki di Penang,Pulau Mutiara hujung minggu lepas,ngee~!!Kalau ikut plan asal,8 orang yang pegi..tapi ramai tarik diri last2 minit sebab tak dapat green lite,huhu..Percaye tak,mase beli tiket tu,eton sorang je yang dapat permission dari mak die...ak n tika lepas beli tiket baru bgtau..haha.Eca lagi rock,malam nak naik bas baru tepon mak dia..haha,punya la nak pegi jugak Penang tu.

Pg jumaat,dalam jam 4.30am ktorang dah sampai Butterworth.Giler ngantuk,3 jam je dapat tido sebab ade mak cik buat bising dalam bas..cakap tepon pun loudspeaker,adoi,macam nak bg satu bas cakap dengan whoever yang kat hujung talian tu..haha..






Muke mamai sorang2 atas feri...dalam jam 5.15am.Mamai2 pun nak jugak posing~ 

Smpai je seberang(Penang island),ktorang trus bergegas g mandi kat tandas awam...hoho..bukan selalu neh..


Eca yang kelaparan mase tunggu bas~
makan slow2 mak cik oi...kang tercekik...haha

1st destinasi:Bukit bendera.
Guess what??Stesen bukit bendera tu sebenarnya dah tutp stahun yang lalu sebab tengah undergo renovation.T_T


wajah2 kecewa setelah menempuh sejam perjalanan untuk sampai di bukit bendera.

Sebenarnye bukan kecewa,lebih kepada blur..sebab tak tahu arah tujuan,hihi...
Dalam pade tu,en ludfi(technologist yang kteorang kenal mase LI) call..huhu.Actually,pagi tu kiteorang sepatutnye jumpe dia kat bukit bendera..Nasib baik dia suggest pegi ke Kek Lok Si Temple,sebab alang2 dah smpai sane kan..and janji nak amek kteorang pkul 11.

Ingatkan dekat,rupa2nya dekat sebaldi jugak la berpeluh untuk smpai kat Kek Lok Si tu.Mendaki beb!


Backpackers yang gigih merentas hutan~

Akhirnye sampai,

.




 

Turun je dari Kek Lok Si,perut memang dah buat pancaragam lagu hindustan dalam perut.Rancak je..Nak telan sandwich yang kteorang bwak dari semalam tu pun dah rasa muak.Ape lagi, pegi 7e,beli megi + air kotak ,then makan kat bus stand sambil tunggu en Ludfi dtg pick up kteorang.7e je la yang selamat pun.Kat kaki bukit temple Kek Lok Si tu adalah Pekan Air Itam.Pekan ni merupakan pekan orang Cina.Serius rase macam kat negare asing,dah la nak menempuh kawasan2 banyak2 anjing lagi,kedai nak beli makanan pun 7e je la yang boleh diharapkan.

p/s:Gamba makan megi kat bus stand yang macam pelarian tu eton blum transfer.Adoi,rugi2..haha..

Tengah hari g check in.Yang lawaknye,booking motel lain,check in motel lain.Nasib baik jugak ade En Ludfi,kalau tak ktorang tak tau kawasan motel yang kiteorang booking tu kawasan 'panas'.Tak selamat.
Thanks bebanyak sebab sanggup fetch kiteorang kat bkt bendera wlaupun hari tu hari bekerja.Bile orang office tepon,terpaksa la en Ludfi jawab 'pergi ambek anak'..haha.

2nd destination:Area2 jalan ke Teluk Bahang.
Waktu tengah hari ni dah terasa sangat penat,sebab tak cukup tidur atas bas + mendaki naik Kek Lok Si + berhimpit2 dalam bas dengan budak2 sekolah.Ingat ke bdak2 tu tinggal kat area2 Georgetown,rupe2nye ade je yang sampai Tg Bungah pun tak turun2.Ape kejadahnye g skolah jauh2..isy2..

1st,kteorang turun kat toy museum.Dulu dah pernah pegi,tapi sebab nak teman eton,layan je la mainan2 tu.Then,singgah masjid terapung area Tg Bungah utk solat.Solat nyer 5 minit je,tapi zzzzzzzz smpai pukul 5 dalam masjid.Memang letih.


Masjid Terapung Tg Bungah
(p/s : Laksa kat depan masjid ni sedap woo)



Muke2 penat baru bangun dari tidur

Petang tu,kiteorang just g bersiar2 kat Bt Feringghi,tengok orang ber'parachute' and ber'banana boat'.haha..Best giler..teringin je nak join ,tp apakan daya..kocek kiteorang takde la tebal mane pun.Berjalan2 sambil ber barefoot kat gigi air memang best,tapi yg slack nye,ade tapak kaki anjing..Satu hari ni,memang tak boleh lari dari anjing.Yang kat kek Lok Si tu sikit punye dahsyat nak menempuh 4-5 ekor sekaligus..isk3..T_T

3rd destination : 1st avenue (shopping complex)
Yang ni saje je nak buang mase,haha.Sebab malam2 tak nak pegi jauh2 dari guesthouse kiteorang.Ingat nak g karaoke + tengok wayang.Sebab karaoke mahal,jadik kiteorang tengok wayang je.Itupun mahal jugak dari biasa sebab couple seat.Best sebab boleh berbaring atas bean couch yang sangat empuk.Ehem,peringatan!Tak sesuai untuk kapel2 sebab terang2 boleh menyebabkan orang terjerumus buat maksiat(walaupun aku rase seat tu memang untuk kapel pon).


Seperti biasa,gamba front view couch tu masih belum ditransfer dari henset eton.Jadi,yang ini je yang ade.Macam jakun kan??ehehe,kebanyakan orang dalam pawagam mase tu pun sebuk berposing sane sini sebelum wayang start,jadik xder la nmpak jakun sangat,or semua pun sebenarnye macam jakun..ahaha..(ape la aku merepek ni).

Kuar dari 1st avenue kul 11.And kiteorang tak tau arah mane nak balik ke guesthouse.Sebabnye,siang td kteorang blah dari guesthouse lepas check in dengan kereta.Jadik,x cam jalan.Abes sume google map,gps bukak,tp mcam pening.Kol en Ludfi tak dapat,last2 kol en Amir.Nasib baik la eca ade boleh tlong call kan,ehem~~sakit tekak pulak.

Akhirnye,smpai jugak ke guesthouse(itupun terpaksa menempuh 2 ekor anjing depan guesthouse tu).Tibe2 en Ludfi kol ckap dah smpai kat guesthouse(rupe2 nye dia msej td aku tak perasan).Memang salute la,risau punye pasal,sekejap je dah smpai semata2 utk tolong kiteorang.Alang2 dah smpai,ktorang pegi la kuar minum2 kat restoran kapitan.Aku bukan minum je,makan skali..ahaha..sedapnye tandoori+ garlic cheese nan + garlic butter naan.1st time aku makan roti naan yang sangat sedap.Tapi,sedap2 pun kopak jugak la rm8 utk roti naan n ayam tandoori tu.Agak mahal tapi berbaloi kot.



p/s:gamba rompak dari google.Tapi,memang sejibik la rupenye yang kiteorang makan kat kapitan tu...

Masyukk giler makan tengah2 malam,pastu balik pkul 1 pg.Isk3,kolestrol sume ni...
Dlm kul3 pg,sume dah berdengkur,tidur tak sedar diri smpai pg..Subuh esoknye pun sbuh dinasour, 7.30pg..huhu...

Mane2 gambo yang belum diupload akan diupload kat blog budak perasan comey ni..
(memandai aku je..haha,tak kire,ang kene upload jugak pet)..




1 comments:

unanswerable sunset on March 14, 2011 at 2:27 PM said...

baru aku perasan..ang wat ehemmm tu..cesss~...
comel en ludfi, "g ambik anak"kehkehkeh

 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei