Followers

There was an error in this gadget

20 March 2011

Ciplak menciplak~

Posted by SnoW cRysTaL at Sunday, March 20, 2011
Reactions: 
Korang tau ape tu plagiarism?Plagiarism tu adalah adik beradik kembar ciplak.Bila kita suka sangat ambil sesuatu yang dah terang2 hak milik orang lain, dan benda tu kita buat harta sendiri,maka kita akan dicop kaki plagiat hasil kerja orang.Err,amik laki orang kira plagiarism tak??



Tapi,aku selalu jugak plagiat ayat-ayat nak sumbat dalam assignment,muhahaha,tambah2 bila buat kerja last2 minit.Tapi,kalau setakat assignment cabuk ni aku kira halal la kan,sebab  aku sure 100% tuan punye journal tu takkan baca assignment aku, melainkan lecturer yang marking assignment aku tu jer.(Kalau thesis wajib tulis citation,jadik ok la.Aku masa zaman-zaman 1st and 2nd year mana pandai tulis citation lagi).



Eh,kenape tiba-tiba timbul isu plagiarism ni?

Sebab hari ni aku nak sentuh pasal plagiarism dalam dunia blogging.Petang tadi (aku ni mane reti hidup waktu pagi),macam biasa aku bukak dashboard(dashboard blogspot ,bukan dashboard kereta),dan bukak satu entri yang panjang berjela.Blog yang aku follow ni agak femes la dan ramai peminat.Entah macam mane,reader akak femes ni terjumpa satu blog ni duk meniru,eh bukan tiru,aku konpem dia copy paste je entri2 blog akak tu.Sebijik-sebijik dia copy paste.
Tak baik tau buat macam tu.Kita patut saspek  respek hak milik orang lain.Kot ye pun nak ciplak,jangan la ciplak bersar-besaran sangat.Ciplak satu ayat maybe orang tak perasan,yang pergi copy paste satu entri tu meme la kena serang dengan readers akak tu.Satu entri mungkin la orang tu nak diam,tapi bila over 95% entri-entri ang tu entri ciplak,mesti la akak tu and readers dia bengang.Meh aku ajar cara2 menciplak;

1. Jangan ciplak ayat2 blog femes.Eh,tapi ape ke hei nak ciplak blog2 tak femes macam blog aku ni kan???Kan point utama ciplak menciplak ni nak femes same level dengan blog yang femes tu.

2.Cedok sikit2 jer dari setiap blog.Jangan ciplak dari satu blog jer.

3.Jangan ciplak sekali dengan caption2 gamba skali,obvious la oiii...



Hahahaha.

Ok.Sangat tak lucu.Jangan amalkan plagiarism ni,tak baik untuk kesihatan.Sebaik-baiknya mintak la permission dari owner blog tu.


kredit to -http://www.eclectic-eccentric.com/2010/04/sunday-salon-plagiarism-or-creativity.html

And ,kalau korang blogger2  rajin attach gamba,letak la cop url atas gamba tu (cakap pandai,aku pun tak pernah buat,malas).Itu pun kalau korang tak nak gamba korang kena curi.Kalau nak ambil gambar-gambar dari google,sebaik-baiknya ambil la gamba orang putih ataupun gamba2 kartun.Kalau rajin,kredit la dari mane korang ambik gamba tu.Jangan ambik gamba yang tara-tang-tang nampak muka(especially orang Malaysia).Artis tak pe,sebab dorang public figure. Kenapa aku tak bagi ambik gamba muke orang  sebarangan dari google??Sebab minggu lepas ada satu kes blogger ni;

Dia letak gambar pasangan Malay(dia claim ambil dari google) dalam blog dia.Senang cerita,mangsa dalam gambar tu aku panggil Mr A, tuan punye blog tu aku panggil Mr M.Then,entri tu kisahnya pasal pasangan yang nak buat kerja2 tak senonoh(blog Mr M tu bukan blog porno ok??) .Kebetulan,Mr A ni baca blog dia(ataupun kawan-kawan Mr A ni report yang gambar Mr A ni dah kene tepek kat blog Mr M).Mr A ni bengang la,sebab dia cakap gambar tu gambar dia dengan bini dia.Tak pasal2 kat ruangan komen tu dah jadi ruangan diskusi pasal hak milik gamba.Sebab Mr A ni dah kecoh2,nak ajak jumpe la ape la sebab nak setel,Mr M pun tukar gamba omputih.(Sampai sekarang aku curious gamba ape yang Mr M letak mula2 tu).

Macam-macam ragam dalam dunia blogging ni.Aku tak berniat nak mengaibkan sape2,cume sebagai reminder untuk kita2 yang bergelar blogger ni.Aku pun kadang2 main ambik jer dari google.Sekarang ni,baru nak beringat sikit.

P/s : aku pelik kenape mengadap blog berjam2 tak sakit kepala,tapi mengadap journal tak sampai setengah jam pun aku rasa headache melampau,macam ade migrain??

0 comments:

 

-SnoW CrystaL WorLd- Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei